Rašinių konkurso „Mes esame NATO“ laureatė - Užpalių gimnazijos mokinė Augustė Gavėnaitė

NATO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2023 m. kovo 29 dieną Lietuva minėjo 19-ąsias savo narystės NATO metines. Šia proga 8-12 klasių mokiniai buvo pakviesti dalyvauti tradiciniu tapusiame kasmetiniame rašinių konkurse „Mes esame NATO“. Konkursas mokinius skatina mąstyti apie Aljanso svarbą Lietuvos ir viso regiono saugumo užtikrinimui. Šiais metais pagal iš anksto pasiūlytas temas apie NATO rašiniai rašyti keturiomis kalbomis – lietuvių, anglų, lenkų ir vokiečių. Rašinių konkursą „Mes esame NATO“ organizavo: Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas prie LR KAM, Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministerija, žurnalas „Kurier Wileński”, Lenkijos Respublikos ambasada Vilniuje, JAV Ambasada Vilniuje, Vokietijos Ambasada Vilniuje.

Utenos r. Užpalių gimnazijos I klasės mokinė Augustė Gavėnaitė taip pat dalyvavo šiame rašinių konkurse ir rašė rašinį tema „Buvimo mažąja NATO nare nauda ir iššūkiai: Lietuvos ir kitų mažų valstybių narių palyginimas“. Paskatinta anglų kalbos mokytojos Jūratės Kirdeikienės Augustė rašinį kūrė anglų kalba.

2 natoIš viso šiais metais konkurse dalyvavo 60 mokinių iš įvairių Lietuvos mokyklų, geriausiai esė parašiusius mokinius apdovanojo skirtingose kategorijose - pagal kalbas. Rašinių anglų kalba kategorijoje Augustė Gavėnaitė laimėjo II-ąją vietą ir buvo apdovanota konkurso diplomu bei JAV Ambasados Vilniuje prizais.

Praėjusią savaitę Lietuvos įstojimo į NATO proga Lietuvos Respublikos Seime buvo surengta apdovanojimų ceremonija, kurioje buvo paskelbti „Mes esame NATO“ esė konkurso nugalėtojai. 8-12 klasių mokinius iš visos Lietuvos Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento prie LR KAM atstovai pakvietė į apdovanojimų ceremoniją, šiais metais vykusią Lietuvos Respublikos Seime, Kovo 11-osios Akto salėje.

JAV gynybos atašė pulkininkas leitenantas Jasonas Tuckeris pasveikino anglų kalbos esė konkurso nugalėtojus. „Artėjant NATO viršūnių susitikimui liepos mėnesį, dar niekada nebuvo taip kritiška, kaip dabar, apmąstyti NATO aljanso svarbą, priminti jo puoselėjamas demokratines vertybes ir šiandien susitelkti ir parodyti, kad kartu esame NATO.” - savo kalboje sakė Jason Tucker.

Utenos r. Užpalių gimnazijos informacija