Trijų Utenos švietimo įstaigų partnerystė

3 darzeliu projektasPartnerystė žmonių visuomenėje gyvuoja nuo seniausių laikų. Remiantis L. Mikaloniene (2010) galima teigti, kad romėnų teisėje partnerystė buvo grindžiama sutartine doktrina societas, pagal kurią partnerystė suprantama kaip bendra veikla asmenų grupėje. Pirmiausia societas buvo suvokiamas kaip ryšiai, laikantis pasitikėjimo, lojalumo ir sąžiningumo standartų. Šiuolaikinėje visuomenėje veiklose inicijuojama partnerystė siejama su glaudžiu bendradarbiavimu. Trijų Utenos rajono savivaldybės švietimo įstaigų susitarimu ir buvo įgyvendintas projektas „Trijų darželių partnerystė: nauda, sklaida, patirtis“.

         Projekto pavadinime atsispindi projekto idėja – gauti profesinės naudos, dalijantis patirtimis. Trijų Utenos miesto įstaigų, įgyvendinančių ikimokyklinį ugdymą: „Eglutė“, „Gandrelis“ ir „Šaltinėlis“ pedagogų komandos susibūrė bendram tikslui - keičiantis profesine patirtimi, pristatant ir aptariant atviras veiklas, dalyvaujant bendruose kūrybiniuose renginiuose, taikyti naujai atrastus ugdymo metodus, priemones, surasti naujus socialinius partnerius bendrų profesinių veiklų įgyvendinimui ir emocinei pedagogų ir ugdytinių savijautai gerinti.

1
2
3
4
1/4 
start stop bwd fwd

Šio projekto metu vyko atviros veiklos kiekvienoje įstaigoje. Lopšelio darželio „Gandrelis“ mokytojos pakvietė koleges į veiklas tema „Įtraukiojo ugdymo ypatumai“, (veiklas vedė mokytojos Eglė Sriubienė ir Danguolė Valavičienė), mokyklos-vaikų darželio „Eglutė“ pedagogės kvietė į veiklas lauke tema „STEAM lauko aplinkose“ (veiklas vedė mokytojos: Violeta Pečentauskienė, Inga Bitautienė, Rita Katinienė, Rasa Bakšienė), o lopšelio-darželio „Šaltinėlis“ pedagogės pristatė veiklas tema „Inovatyvių metodų pritaikymas veikloje“ (veiklas vedė mokytojos: Inga Karaliūnienė, Dalė Pranskūnienė, Danutė Andrijauskienė, projektinių veiklų įgyvendinimo pristatymą parengė mokytoja Indrė Levčenka). Aptarus kolegių naudojamus metodus, jie buvo išbandomi savo veiklose.

     Projekto metu vyko ir bendri renginiai darželiams. Lopšelių-darželių „Gandrelis“ ir „Šaltinėlis“ kolektyvai pakvietė koleges į projektą „Pievomis kvepianti vaikystė“. Renginį „Kamuolio pasaulyje“ organizavo lopšelio-darželio „Gandrelis“ pedagogės. Lopšelio-darželio „Šaltinėlis“ komanda organizavo psichologės-psichoterapeutės Rūtos Misiulienės paskaitą pedagogams ir ugdytinių tėvams „Pernelyg aktyvus ir nesusikaupiantis vaikas: kaip jį suprasti ir jam padėti“. Mokyklos-darželio „Eglutės“ komanda organizavo metodinę dieną visų projekto partnerių komandoms, apsilankant Vilniaus ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Vilniaus lopšelyje-darželyje „Verdenė“ diskusijoje su šio darželio pagalbos vaikui specialistais ir direktorė Birute Autukevičiene aptarti vaikų pasiekimo vertinimo, įtraukiojo ugdymo akcentų ir naujos priešmokyklinio ugdymo programos įgyvendinimo klausimai. Privačiame darželyje, ugdančiame vaikus pagal 7 intelektų programą, „Mažųjų valdos“ su pedagogėmis susitiko šio darželio įkūrėja Renata Lazdin, išleidusi savo metodikos knygas „Septynių intelektų mankšta“ (100 dienų programa harmoningai mažųjų išdykėlių raidai ir emocinei brandai) bei „Vienas vaikas – 7 intelektai“ (kaip padėti vaikui atrasti savo supergalias) ir skatinanti ugdyti vaikus, atskleidžiant jų ypatingus gebėjimus. Pailsėti po metodinės veiklos mokytojos galėjo aplankydamos Valdovų rūmų edukacinę programą ir jaunimo teatro spektaklį „Žmogus iš žuvies“.

         2023 m. vasario 7 d. projekto metu įgyta patirtis ir atradimai aptarti baigiamojoje refleksinėje-praktinėje-metodinėje konferencijoje, į kurią partnerius pakvietė mokyklos-vaikų darželio „Eglutė“ komanda. Šios konferencijos metu trijų darželių pedagogų komandos pristatė praktiškai po vieną naujai atrastą metodą „įdarbinant“ koleges, aptarė projekto naudą ir patirtį bei priėmė nutarimą, kad projektą tęsti ir 2023 metais į trijų darželių komandą pakviesti ketvirtą darželį. Pasitarus ir įvertinus tai, kad iš trijų jau dalyvaujančių komandų, dvi yra iš lopšelių-darželių, o viena iš mokyklos-vaikų darželio, nuspręsta į projekto komandą kviesti Utenos mokyklos-vaikų darželio „Varpelis“ pedagogų komandą. Tad 2023 metais šis projektas tęsiamas ir vadinsis „Keturių darželių partnerystė: nauda, sklaida, patirtis“.

         Apibendrinant galima tik pasidžiaugti susiklosčiusiais gražiais ir draugiškais santykiais tarp trijų įstaigų pedagogų, pagalbos vaikui specialistų bei vadovių. Bendra veikla suartina, o kolegių apsilankymas įpareigoja pasitempti, įvertinti asmenines galimybes ir mokytis iš kitų. Puiku, kad praėjusiais 2022 metais į projekto komandas įsitraukė po 4 – 6 pedagogus iš kiekvienos įstaigos, tačiau tikimės, kad 2023 metais tęsiamo projekto veiklos pritrauks daugiau pedagogų, norinčių tobulėti ir pristatyti savo patirtį, leis pasijusti reikšmingiems, aktyviems bei norintiems kurti gražius Utenos ikimokyklinio ugdymo įstaigų bendruomenių santykius, kurie leis tobulėti, su meile ugdyti vaikus, sulaukti jų ir tėvelių gerų emocijų bei pasitenkinimo, o 2024 metams pakviesti į bendrą komandą jau ir penktą Utenos miesto darželį.

         Utenos mokyklos-vaikų darželio „Eglutė direktorė Lina Kaziukaitienė