Pirmasis Utenos Krašuonos progimnazijos ir Erasmus+ bendrojo ugdymo strateginių partnerysčių projekto „Pasiruošt, dėmesio, pirmyn į 2020-uosius“ partnerių susitikimas Prancūzijoje

46708535 557232818059017 7319427006066589696 n2018 m. lapkričio 10-17 dienomis Prancūzijoje įvyko pirmasis visų Erasmus+ bendrojo ugdymo strateginių partnerysčių projekto „Pasiruošt, dėmesio , pirmyn į 2020- uosius“ parnerių susitikimas. Iš Utenos Krašuonos progimnazijos išvyko 8 žmonių delegacija: projekto koordinatorė anglų k. mokytoja Grita Morkienė, anglų k. mokytoja Zita Stankevičė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui Laima Telksnienė, pradinių klasių mokytoja Larisa Niaurienė bei 4 mokiniai: Edvinas Vala (5b), Simas Pazniokas (5b), Ieva Inčerytė (5c) ir Viltė Fiodorovaitė (5c).

Šio vizito tikslas buvo pristatyti mokykloje padarytus plakatus bei talismanus, skirtus projektui, o taip pat sudalyvauti oficialioje projekto atidarymo ceremonijoje, kuri buvo parengta remiantis Olimpinių žaidynių atidarymu.

 

Nuvykus į Prancūziją, Riomo miestą, mūsų miesto delegaciją pasitiko šeimos, kuriose apsigyveno mokiniai ir mokytojai.
Sekančią dieną visi projekto dalyviai susirinko į 100 metų paliaubų tarp Prancūzijos ir Vokietijos minėjimą. Riomo mieste buvo surengtos didžiulės iškilmės ir visi susirinkusieji dalyvavo iškilmingame parade. Tą pačią dieną šiek tiek vėliau projekto dalyviams buvo surengtas žygis pėsčiomis po Riomo miesto apylinkes, projekto dalyviai turėjo progą pasigrožėti nuostabiais vaizdais, kurie atsivėrė visiems užkopus į dabar jau miegantį ugnikalnį ir pasimėgauti nors ir rudenišku, tačiau dar labai šiltu oru.
Pirmadienį visų atvykusių šalių delegacijos susirinko Notre Dame des Arts mokykloje. Mokiniai svečiai kartu su vietiniais moksleiviais ėjo į pamokas, kur prisistatė patys ir pasakojo apie savo šalis, atsakinėjo į jiems užduodamus klausimus. Tuo tarpu susirinkę mokytojai tarėsi dėl jau atliktų ir būsimų projekto veiklų ir tolimesnių planų. Pakui visi susipažino su mokykla, apžiūrėjo klases ir kitas mokyklos erdves.
Po pietų visų šalių delegacijos dalyvavo priėmime pas miesto merą.
Kitą dieną didelėje Riomo miesto sporto arenoje įvyko iškilmingas projekto pristatymas miesto bendruomenei ir projekto atidarymo ceremonija. Visos atvykusios delegacijos iškilmingai apžygiavusios areną, pristatė savo plakatus, talismanus ir jų pasirinktos sporto šakos vietinės komandos marškinėlius. Krašuonos progimnazijos delegacija pristatė krepšinį ir Utenos klubo Juventus sporto marškinėlius, italai – futbolą, prancūzai – regbį, graikai – vandensvydį, ispanai – rankinį, o lenkai – tinklinį. Kiekviena prancūzų Notre Dame des Arts mokyklos klasė suvaidino visų šalių pristatytą sporto šaką, o kiekvienos šalies koordinatorius turėjo perskaityti Olimpinių Žaidynių priesaiką gimtąja kalba. Renginys buvo tikrai įspūdingas.
Trečiadienį visų šalių delegacijos išvyko į Strasbūrą, kur susipažino su miesto architektūra, istorija, grožėjosi nuostabia Strasbūro Katedra ir senamiesčiu, kuris po truputį jau puošėsi Kalėdų šventėms.
Sekančią dieną visi dalyviai lankėsi Strasbūro Europos parlamente. Ten turėjo galimybę sudalyvauti tikroje Europos Parlamento posėdžio sesijoje, kur buvo kalbama apie Laimo ligą bei lygias moterų teises. Visi klausėsi parlamentarų kalbų su ausinukais, nes jos buvo verčiamos į 24 užsienio kalbas ir kiekvienas klausytojas galėjo pasirinkti savo gimtąją kalbą. Vėliau visos delegacijos susitiko su vienu iš Prancūzijos parlamento narių, kuris papasakojo apie parlamentą, Europos sąjungą bei jos teikiamą naudą Europos piliečiams.
Sekantį rytą visos delegacijos išvyko į Paryžių, kur aplankė Notre Damo katedrą, Eifelio bokštą, Triumfo arką ir Eliziejaus laukus. Na, o po to laukė oro uostas ir skrydis į namus.

Šiuo metu projekto veikla tęsiama ir 2019 m. kovo mėn. pabaigoje visos delegacijos atvyks į Krašuonos progimnaziją, kur bus pristatomos paralimpinės žaidynės.

Parengė anglų k. mokytojos Daiva Rimšienė ir Zita Stankevičė