Utenos vaikų ir jaunimo užimtumo centras - vieta kur gera vaikams svajoti, kurti, būti PDF Spausdinti El. paštas

DSC00166Neformalusis vaikų švietimas yra sudedamoji Lietuvos švietimo sistemos dalis. Veiklos, susijusios su neformaliuoju vaikų švietimu, ypač suaktyvėjo valstybei skyrus NVŠ lėšas vienai mokinio pasirinktai neformaliojo švietimo programai finansuoti.
Utenos vaikų ir jaunimo užimtumo centras, teikiantis neformaliojo švietimo paslaugą Utenos miesto ir rajono mokyklų vaikams ir jaunuoliams, savivaldybės NVŠ programų vertinimo komisijai 2016 m. rugsėjį pateikė 15 įvairių neformaliojo ugdymo krypčių programų. Vaikų ir jaunimo užimtumo centro si8lomos veiklos vaikams ir jaunuoliams yra patrauklios, nes, iš gausaus būrio lankančiųjų, beveik 200 mokinių pasirinko būtent centre vykdomą neformaliojo švietimo programą, finansuojamą valstybės lėšomis.

Dalis vaikų lanko po du būrelius, iš kurių vienas yra finansuojamas tėvų.
Šiuo metu centre veikia 14 įvairių ugdymo krypčių būrelių. Domimėms naujovėmis, nuolat ieškome vaikams ir jaunimui patrauklių veiklos formų, todėl šiais metais būrelių/studijų sąrašą papildė 3 nauji būreliai. Imtynių ir aktyvaus laisvalaikio būreliai papildė sportinių būrelių grupę, techninių būrelių pasiūlą praplėtė radijo bangomis valdomų modelių būrelis.

Imtynių būrelyje vaikai treniruojami pagal graikų-romėnų arba klasikinių imtynių metodiką. Būrelį lanko mokiniai nuo 8 metų amžiaus. Imtynės - olimpinio sporto šaka, kuri stiprina ne tik visas kūno raumenų grupes, bet turi svarbią reikšmę vaiko psichologiniam vystymuisi.
Aktyvaus lasvalaikio būrelį lankantys vaikai daug laiko praleidžia lauke žaisdami judrius žaidimus miesto stadionuose, parkuose, aikštynuose.
Radijo bangomis valdomų modelių būrelį remkasi mokiniai, besidomintys technine kūryba. Būrelyje vaikai mokosi valdyti bepiločius, per atstumą valdomus aparatus, juos konstruoti, tobulinti. Populiarumu būrelis nenusileidžia robotikos būreliui, kuris šiemet pradėjo antrus veiklos metus.
Centre vykdomų neformaliojo vaikų švietimo programų įvairovė skirta turiningam, prasmingam ir įdomiam vaikų laisvalaikiui po pamokų ir kiekvienas vaikas ar jaunuolis čia gali surasti mėgstamą veiklą. Turima ir nuolat papildoma centro būrelių materialinė bazė suteikia galimybę vykdyti kartingų ir techninės kūrybos, robotikos, aviamodeliavimo, radijo bangomis valdomų modelių, keramikos, žirgų mylėtojų programas. Šiuo metu vienoje žirgų mylėtojų būrelio programoje dalyvauja Utenos specialiosios mokyklos-daugiafunkcio centro mokiniai. Vaikai laimingi, galėdami būti šalia žirgų, išmokti žirgų priežiūros darbų. Tai gali būti paskata renkantis profesiją.
Džiugu, kad cento būrelius/studijas renkasi ne tik miesto, bet ir rajono mokyklų mokiniai. Su vaikais dirba būrys šaunių, savo darbą gerai išmanančių, neformaliojo švietimo mokytojų. Tai jie įkvepia vaikus kūrybiniams ieškojimams, padeda patirti kūrybos ir atradimų džiaugsmą Gausus būrelius/studijas lankančiųjų būrys rodo, kad Vaikų ir jaunimo užimtumo centre vaikams gera svajoti, kurti, būti.