Pirmojo „Kompiuteriukai vaikams“ sezono rezultatai

kompiuteriukai vaikamsMieli kompiuteriukų draugai,
Baigėme savo pirmąjį „Kompiuteriukai vaikams“ sezoną. Primename, kad šiais metais siekėme aprūpinti visus 25 tūkstančius Lietuvos penktokų BBC Micro:bit kompiuteriukais.
Tuo viskas nesibaigė: turėjome ne tik paduoti vaikams mažą mikroschemą su keliais priedais. Pasistengėme, kad jie ją panaudotų ir šitaip susidomėtų programavimu, technine kūryba, kūrybiškumu ir kitais 21 a. reikalingais įgūdžiais, apie kuriuos dažnai daugiau tik kalbama, o mes padarėme!
Trumpai, ką pavyko kartu su Jūsų pagalba kartu pasiekti:
• Surinkome per 277 tūkstančius eurų iš įvairių Lietuvos ir užsienio įmonių (rėmė net estai) - nuo IT iki kelininkų, iki sodinininkų, iki pavienių programuotojų.
• Už šiuos pinigus nupirkome 20,6 tūkstančius kompiuteriukų ir padovanojome juos vaikams.
• Parengėme išsamią mokymo medžiagą mokytojams ir mokiniams: įvadą į micro:bit programavimą.
• Kartu su Leidykla „Šviesa“ sukūrėme puikios mokomosios medžiagos, kuri jau pritaikyta jau formaliam ugdymui, ir pravedėm dar puikesnių webinarų mokytojams - viso apmokėme per 500 mokytojų.
• 120 savanorių iš daugelio IT kompanijų (ir ne tik!) pavyko nuvykti į įvairių Lietuvos regionų mokyklas ir parodyti vaikams kas tai per dalykas programavimas ir techninė kūryba.
• Iš viso su penktokais mokėmės programuoti net 10 000 valandų!
• Kartu su partneriais surengėme pirmąjį nacionalinį BBC Micro:bit konkursą Lietuvoje - ir įsitikinome, jog Lietuvos penktokai bei jų mokytojai šiais metais naudodamiesi kompiuteriukais pateisino ne tik mūsų lūkesčius, bet ir savo pačių didžiausias fantazijas, pavyzdžiui vienas mūsų bendruomenės mokytojas su savo mokinukais sukonstravo neįtikėtinus muzikinius laiptus.
Ne viskas telpa į skaičius ir statistiką. Vaikų ir mokytojų patirtis dirbant su nauju turiniu, įgaunant 21 amžiaus įgūdžius, galimybė patiems kažką apčiuopiamo sukurti, pranoko visus lūkesčius. Geriausia tai galite pamatyti šiame filmuke: https://www.youtube.com/watch?v=16QkPKBcG1s

Be visa to, su komanda subūrėme ir vis dar buriame mokytojų bendruomenę - būrį iniciatyvių informatikos, muzikos, matematikos, lietuvių kalbos (!) mokytojų, kurie prisideda kurdami pamokų turinį, dirbame aktyviai su švietimo bendruomene ir šiuo metu esame paskelbę „Geriausios pamokos su Micro:bit konkursą”: http://bit.ly/2vF4S46

Dabar eisime gilyn. Aktyviai ruošiamės naujam sezonui, kurį startuosime šių metų rudenį. Aplankę daugybę skirtingų Lietuvos rajonų, sudominę, supažindinę vaikus ir mokytojus su šia paprastai pritaikoma technologija, įsitikinome, jog su informacinių technologjių švietimu Lietuvoje būtina dirbti toliau. Pamatėme didelį poreikį kurti naujus micro:bit kompiuteriukų projektus, kurie įkvėptų kūrybai ir lengvam programavimui. Taip pat aprūpinsime priedais ir įrankiais besidominčias ir kuriančias mokyklas, įkursime ten kompiuteriukų klases.
Surasti motyvuoti ir aktyvūs Lietuvos rajonų mokytojai mus įkvepė! Dar labiau įkvėpė išgirsti kiek daugybė vaikų jautėsi tapę kūrėjais, kuriems programavimas yra visiškai nebaisus.
Tad kokie mūsų naujo sezono planai ir siekiai?
• Kursime su bendrąja ugdymo programa susijusio turinio-integruotų pamokų 5-6 klasėms;
• Išleisime elektronines pratybas;
• Mokykloms teiksime kompiuteriukų klasės komplektą - micro:bit kompiuteriukų rinkinius klasėms su įvairiais priedais, mokymų medžiaga, atvykstamosiomis praktinėmis dirbtuvėmis;
• Kviesime remėjus aktyviau įsitraukti į darbą su vaikais;
• Skelbsime konkursus mokiniams ir mokytojams - tai puiki motyvacinė priemonė;
• Aktyvinsime mokytojų bendruomenę;
• Drauge su motyvuota savanorių komanda lankysime mokyklas ir vesime mokymus.
Vaikams svarbu išmokti, bet dar svarbiau pajusti, kad yra žmonių, kuriems rūpi jų ateitis ir įgūdžiai, kurių jie išmoks.
Didžiai ir nuoširdžiai dėkojame jums už paramą - panaudojome ją atsakingai ir kaip galėjome geriausiai. Bet juk turime būtinai paklausti - ar draugausime toliau?

Pagarbiai,
Povilas Poderskis ir „Kompiuteriukai vaikams” komanda