eTwinning projekto veiklos pristatytos tarptautinėje jaunųjų radijo mėgėjų stovykloje Kroatijoje

eTwinning projektas „Lengvasvoriai balionai su radijo įranga“ buvo pradėtas šiais mokslo metais. Projekto tikslas - paskatinti mokinius domėtis fizikos mokslo šaka- radiotechnika, įgyti praktinių ir techninių žinių, lengvasvorių balionų gamybos ir paleidimo įgūdžių. Taip pat buvo siekiama glaudesnio bendradarbiavimo tarp Vilniaus Universiteto mokslininkų ir mokinių. Kadangi prieš keletą metų Vilniaus universiteto radijo klubo nariai pradėjo kurti apie Žemę skriejančius lengvasvorius balionus, gabenančius „Arduino“ kompiuterį su radijo švyturėliu ir saulės baterijų moduliu, tad ir mes nutarėme įsitraukti į šią veiklą. Praktinių užsiėmimų metu mokiniai konstravo lengvasvorį balioną: litavo, skaičiavo, programavo ir net laikė radijo mėgėjo kvalifikacijos egzaminą! Projekto galutinis rezultatas - Utenos Dauniškio gimnazijos ir Vilniaus Nemenčinės Gedimino gimnazijos mokinių sumontuotas ir paleistas į orą skrydžiui lengvasvoris balionas. 2022 m. liepos mėnesį pasiekė žinia, kad šis projektas gavo programos “eTwinning” Mokinio kokybės ženklelį ir Nacionalinį kokybės ženklelį, o taip pat banerį už kokybišką projekto įgyvendinimą!

2
3
4
5
7
8
9
adris kroatijoje pristato veiklas
baliono konstrukscija
baliono paleidimas
l3
oro balionas nkz
01/12 
start stop bwd fwd


Smagu, kad su šiais apdovanojimais projekto sklaida tęsiasi. Utenos Dauniškio gimnazijos mokinys Adris Čypas (jo radijo šaukinys LY3AW) rugpjūčio 6-13 dienoms veiklą pratęsė "Youngsters On The Air" - YOTA tarptautinėje jaunųjų radijo mėgėjų stovykloje Karlovać'e, Kroatijoje. Į šią stovyklą atvyko per 90 jaunuolių iš IARU R1 šalių (iš Japonijos, El Salvadoro, Kipro, Pietų Afrikos, Vokietijos, Švedijos, Suomijos, Austrijos, Prancūzijos, Ispanijos ir kt). Lietuvos delegaciją sudarė 3 atstovai (Adris Čypas, Utenos Dauniškio gimanzija, Tomas Babelis, Vilniaus Jėzuitų gimnazija ir Paulius Rimeikis, Gargždų „Vaivorykštės” gimnazija). Malonu, kad stovyklos dalyviams Adris Čypas turėjo galimybę pristatyti eTwinning projekto veiklas t.y. papasakojo apie lengvasvorio oro baliono konstravimą ir paleidimo darbus. Stovykloje vyko ir kitos įdomios ir naudingos veiklos: buvo aktyvuota IOTA (vykdomi ryšiai iš salų), SOTA (vykdomi ryšiai iš kalnų), COTA (vykdomi ryšiai iš pilių), vyko lapių medžioklės užsiėmimai, mokiniai mokėsi montuoti vertikaliąją anteną, vyko įvairios paskaitos bei skirta laiko puikiam laisvalaikiui.
eTwinning projektą padėjo įgyvendinti pirmojo Lietuviško palydovo LituanicaSAT-1 išradėjas, fizinių mokslų daktaras, Vilniaus universiteto radijo mėgėjų klubo prezidentas ir Danske Bank programinės įrangos praktikos vadovas Simonas Kareiva, o YOTA stovyklą finansavo LRMD (Lietuvos Radijo Mėgėjų Draugija). Nuoširdus ačiū jiems, o sparčiai įsibėgę darbai tikrai dar pratęs projekto veiklas.
Adris Čypas: „eTwinning projekto veikos, kaip lengvasvorių balionų konstravimas, pagaliau leido pritaikyti mano mėgstamų fizikos ir programavimo sričių žinias realioje praktikoje. Įgijau daug techninių žinių, susipažinau su radijo mėgėjais iš viso pasaulio. O YOTA stovykla man buvo pirmoji tarptautinė stovykla užsienyje, Stovykloje įgyta radijo mėgėjo veiklų patirtis, pažintys su užsienio šalių radijo mėgėjais davė neįkainojamą pridėtinę vertę, kad net neįsivaizduoju, kaip tiek veiklų sugebėjome įvykdyti per savaitę. Aš norėčiau padėkoti Loretai Tarvydienei, Simonui Kareivai, LRMD (Lietuvos Radijo Mėgėjų Draugijai), programai eTwinning ir visiems kitiems, kurie padarė šį "nuotykį" įmanomu. “

eTwinning ambasadorė, fizikos ir astronomijos mokytoja metodininkė Loreta Tarvydienė