Utenos Vyturių progimnazija. ERASMUS+ projektas „AFTER SCHOOL CLUBS“

logo europe2020 vasario 16-22 dienomis 8b klasės mokiniais Kotryna, Neda, Matas ir Liudas, bei mokytojai Mindaugas ir Linas mokinių atostogų metu vyko į Erasmus+ projekto „After School Clubs“ dalyvių susitikimą Adanos mieste, Turkijoje.

Sekmadienis
Kol visi Utenos Vyturių progimnazijos mokiniai mėgavosi saldžiu atostogų miegeliu, mokyklos komanda jau vyko į Rygos oro uostą, iš kurio Turkijos avialinijų lėktuvu, išskrido į Turkijos miestą Stambulą. Stambule aplankėme vaikų labiausiai mėgstamas vietas, kurių nėra Lietuvoje: Starbucks ir Burger King :). Pasistiprinę ir pailsėję vėl sėdome į lėktuvą ir vakarop pasiekėme Adaną. Pirmas nuotykis prasidėjo atsiimant lagaminus. Sukantis lagaminų karuselei tikėjomės rasti savo daiktus, tikrinomės bilietus, reiso numerį, tačiau lagaminai neatsirado... Mūsų džiaugsmui prie mūsų priėjo oro uosto apsauga ir mums paaiškino, kad lagaminai nukeliavo kažkur kitur. Buvome įsodinti į mikroautobusą ir nuvežti į šalia esantį terminalą, kur mūsų, išsiilgę savo šeimininkų, laukė lagaminai. Tik išėjus pro vartus mus pasitiko Turkų mokyklos atstovai, kurie nuvežė vaikus į šeimas, o mokytojus į viešbutį.

1
3
11
13
1/4 
start stop bwd fwd

Pirmadienis
Adanos miestas mus pasitiko saulėtu ir šiltu rytmečiu, o mokykla svetinga priėmimo ceremonija. Peržvelgę pirmas nuotraukas, pastebėjome, kad turkų geografijos mokytojas nėra labai geras Lietuvos žinovas, nes viena iš trispalvių pleveno atvirkščiai. Pakoregavę vėliavą, nusiprausę rankas tradiciniu odekolonu, paragavę saldumynų, apžiūrėjome mokyklos, kurioje mokosi per 900 mokinių, erdves. Mokyklos mokiniai šoko folklorinius šokius ir dainavo dainas. Po koncerto buvome pavaišinti tradicine turkiška kava, arbata ir tėvų bendruomenės namuose ruoštu tradiciniu maistu. Po sočių pietų visos šalys kartu žaidė žaidimus.

Antradienis
Vėl gražus saulėtas turkiškas rytas, sotūs pusryčiai turkiška kava ir arbata iš įmantrių stiklinaičių. Lietuvoje dar atostogos, o Turkijoje jau pamokos. Ryte mokėmės STEAM klasėse, susipažinome su mokyklos naudojamais elektronikos konstruktoriais, Arduino robotais. Mūsų nuostabai kiekvienoje klasėje yra interaktyvūs ekranai, o mūsų nusivylimui - labai lėtas internetas ir mokykloje nėra mokytojams ir svečiams skirto WIFI. Pristatant nacionalines mokymosi subtilybes, e.sistemas, išsivystė mokytojų diskusija apie kiekvienos šalies mokymosi sistemų ypatumus. Po pietų visi keliavome į dailės ir skulptūros studijas, kur mokėmės ebru piešimo meno ant ir skaptavome paveikslus iš dujų silikato blokelių.
Po pamokų keliavome skanauti Adanos miesto firminio kebabo ir ragauti turkiškos kavos. Pasistiprinę apžiūrėjome miesto turgų, parką, paragavome parke augančių apelsinų, kuriuos skinti galima, tačiau vietiniai jų nevalgo, nes jie labai, labai rūgštūs. Pavaikščioję po vakarinę Adaną, pasimėgavę gatvėje parduodamu turkišku maistu, grįžome į namus.

Trečiadienis
Diena prasidėjo simfoninio orkestro salėje. Ten, grojant miesto simfoniniam orkestrui, vyko pamoka miesto mokyklų mokiniams apie klasikinę muziką. Pasiklausę muzikos, gavome išskirtinę progą susitikti su miesto meru. Ten buvome maloniai priimti, apsikeitėme dovanėlėmis, susipažinome su miesto istorija. Iš merijos vykome prie Adanos užtvankos pasižiūrėti tilto, ant kurio buvo filmuotas Džeimso Bondo filmas, pasivaikščiojome po kalnus, aplankėme Tarsus miestelį, jo turgų, senamiestį. Vakarienei buvo užsakytas humuso restoranas, kur buvome pavaišinti vietinės virtuvės delikatesais. Vėlai naktį grįžome į namus.

Ketvirtadienis
Rytas prasidėjo labai anksti, nes 5:30 visi rinkomės prie mokyklos ir vykome į labai seną miestą Kapadokiją (miestas įkurtas prieš 3000 metų prieš mūsų erą). Ten lankėmės muziejuje, kuriame iki šių dienų išlikusi slapta gyvenvietė, įrengta po žemėmis išskaptuotoje oloje. Apie pusę valandos klaidžiojome požeminiais labirintais, kuriuose kartais būdavo taip ankšta, tačiau visiems pavyko įveikti požemių karalystę ir grįžti į paviršių. Pažintinė kelionė tęsėsi mieste, kuriame pilis, butai ir net bažnyčia įrengta išskaptuotose uolose. Kelionės metu aplankėme molio dirbinių amatų centrą, mokėmės žiesti molį, sėmėmės molio žiedimo amato technologinių žinių. Po ilgos ekskursijos pietavome požeminiame restorane, ragavome turkiškos virtuvės kulinarinių šedevrų. Vėlai vakare grįžome į Adaną.

Penktadienis
Ryte vyko projekto dalyvių susitikimo aptarimas ir įvertinimas. Vėliau buvo aptartos tolimesnės projekto veiklos ir susitikimo Lietuvoje organizavimo laikas bei programa. Po kūrybinių dirbtuvių dalyviai susirinko į teatro salę pasižiūrėti turkų dramos būrelio atliekamo vaidinimo, pastatyto pagal pasaką Pelenė. Po įspūdingo spektaklio vyko sertifikatų įteikimo ceremonija, dalyvių padėkos žodžiai. Vidurdieny buvo organizuotas draugiškas tinklinio turnyras, kurį laimėjo draugystė, džiaugsmas ir gausios šypsenos. O vakare Akdo restorane dalyvavome atsisveikinimo vakarienėje.

Šeštadienis
Ankstyvi pusryčiai, atsisveikinimas su šeimomis ir visur mus lydėjusiu, vienu iš projekto koordinatorių, Kadir. Pasiekėme Adanos oro uostą, iš kurio skridome į Stambulą, kur mūsų laukė trijų valandų pasivaikščiojimas po vieną iš didžiausių Europos oro uostų. Pakilę Stambule, nusileidome Rygoje, iš kur skubėjome į savo miestą - Uteną.

Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai, „Erasmus+“ programos lėšomis, kurią Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Šis kūrinys atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.

 

Muzikos mokytojas L. Vaitiekėnas, projekto koordinatorė R. Sabaliauskienė