Utenos švietimo centras, Utenos Vyturių progimnazija: ESFA projektas „Kūrybiškumo erdvė“ ir ERASMUS + projektas „Būrelių karuselė“

5Utenos švietimo centras (pareiškėjas), Utenos rajono savivaldybės administracija (partneris), Neformalaus ugdymo centras (partneris) tęsia iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų bendrai finansuojamas projektas NR. 08.6.1-ESFA-V-911-20-0009 „KŪRYBIŠKUMO ERDVĖ“ projekto „Kūrybiškumo erdvė“ veiklas, kurių tikslas - mažinti socialinę atskirtį skatinant Utenos miesto bendruomenės įsitraukimą per savanorystę į projekto sociokultūrines paslaugas, ugdančias socialinę atskirtį patiriančių šeimų vaikų ir jaunimo kūrybiškumą.
Projekto veiklos vyksta Utenos Vyturių progimnazijos, su kuria yra sudaryta bendradarbiavimo sutartis, patalpose. Čia projekto eigoje įkurti įranga ir priemonėmis aprūpinti trys vaikų užimtumo klubai: Interaktyvusis, Perkusininkų ir Kūrybiškumo.

 

2019 metų spalio 1 ir 2 dienomis Utenos Vyturių progimnazijoje vyko teoriniai - praktiniai savanorių mokymai darbui projekte įsteigtuose klubuose. Mokymuose dalyvavo 30 savanorių.
Spalio 15 d. Utenos miesto bendruomenė buvo pakviesta dalyvauti renginyje „Nuo projekto idėjos iki jos įgyvendinimo“, kuriame dalyviai buvo supažindinti su projekto veiklomis, priemonėmis ir savanoriškų veiklų projekte prasme ir galimybėmis. Renginyje dalyvavo savivaldybės atstovai, švietimo kitų įstaigų bendruomenių nariai ir projekte parengti savanoriai.
Spalio 23 d. Utenos švietimo įstaigų atstovai ir vaikai bei jaunimas dalyvavo klubuose surengtose kūrybinėse dirbtuvėse.


Spalio 28-30 dienomis vyko dvi kūrybinės dienos stovyklos, į kurias susirinko net 34 vaikai. Planuojant stovyklėlių veiklas buvo sujungtos dviejų ESF projektų idėjos ir veiklos („Kūrybiškumo erdvės“ ir Erasmus + projekto „Būrelių karuselė“). Stovykloms vadovo Utenos Vyturių progimnazijos dailės mokytoja E. Ramelienė ir Neformalaus klubo vadovė A. Plistkova, projektus administravo Utenos švietimo centro metodininkė/Utenos Vyturių progimnazijos anglų kalbos mokytoja R. Sabaliauskienė. Kiekvieną rytą stovyklėlė prasidėdavo afrikietiškų būgnų ritmais, kurie skatino bendradarbiauti, suprasti vienas kitą be žodžių. Muzikinių užsiėmimų metu visus lydėjo smagi ir žaisminga nuotaika. Stovyklėlėje vaikai iš foamirano, sausų lapų, spalvotų popieriaus lakštų, siūlų ir kitų priemonių darė įvairius darbelius. Išbandė popieriaus kirtimo mašinas, susipažino su embosingo technika. Dėlionės, konstruktoriai, spalvinimo knygelės, stalo žaidimai bei kitos ugdomosios priemonės žadino vaikų smalsumą ir norą kurti. Vaikams labai patiko įvairios sportinės veiklos, kuriose buvo panaudotas projekto metu įsigytas įvairus sporto inventorius. Stovyklautojai kino teatre žiūrėjo filmą, svečiavosi pas Raganą, juos pasitikusią Pačkėnų kaime esančiame Raganų muziejuje, lankėsi A. ir M. Miškinių bibliotekoje, kur dalyvavo renginyje „Protų mūšis“, smagiai leido laiką „Vaikų erdvėje FUN“, į kurią pakvietė erdvės savininkė, projekto savanorė Vaiva Andžė, o atsisveikinimo popietėje stovyklos dalyviai mėgavosi savanorės Audronės Kuliešienės keptais nepaprasto grožio ir skonio pyragais.
Nuo 2019 metų lapkričio mėnesio Utenos Vyturių progimnazijos patalpose įsikūrę klubai atvėrė duris Utenos mokinukams ir darželinukams.

Projektų koordinatorė Ramunė Sabaliauskienė