2018 m. rugsėjo 27 d. Projektas „Jaunimas gali viską!“

projekto logo2018 m. rugsėjo 27 d. Utenos Dauniškio gimnazijoje svečiavosi „Gyvoji biblioteka“, šią veiklą finansuoja Utenos rajono savivaldybė pagal Utenos Dauniškio gimnazijos mokinių tarybos parengtą projektą „Jaunimas gali viską!“. „Gyvoji biblioteka“ yra antroji šio projekto dalis. Renginyje dalyvavo 50 vaikų iš skirtingų švietimo įstaigų ir organizacijų. „Gyvoji biblioteka” yra neformalaus ugdymo metodas, skatinantis tarpusavio supratimą, toleranciją ir pagarbą žmogaus teisėms. “Gyvosios knygos” – tai žmonės iš pažeidžiamų socialinių grupių, visuomenėje patiriantys diskriminaciją ar išankstines nuostatas. Gyvosios knygos turi daug ką pasakyti besidomintiems atskirtį ir diskriminaciją patiriančių žmonių gyvenimu ar norintiems iš pirmų lūpų išgirsti atsakymus į jiems rūpimus klausimas. Mokiniai džiaugėsi galėję išbandyti "Gyvosios bibliotekos" metodą, kuris yra įrašytas į Europos Tarybos jaunimo žmogaus teisių ugdymo programą. Jis skatina susimąstyti, sujaudina, įtraukia, nustebina – todėl yra patrauklus ir paveikus. Pasauliniu mastu didelio pasisekimo sulaukęs neformalaus ugdymo metodas Lietuvoje pradėtas taikyti 2007-ais metais kaip Europos Tarybos kampanijos „Visi skirtingi – visi lygūs“ dalis. Turbūt reikia sutikti, jog nėra tokio vadovėlio, kuris taip gerai išmokytų pažinti, suprasti, užjausti žmogų.

20180509_151058
20180509_162413
20180521_151205
1/3 
start stop bwd fwd

Pirmoji projekto dalis vyko 2018 metų gegužės 9 ir 21 dienomis taip pat Utenos Dauniškio gimnazijoje. Intervizijos buvo skirtos Utenos jaunimo organizacijų aktyvui, kurių tikslas – identifikuoti problemas, su kuriomis jaunimas susiduria šiandien, bei įgalinti jas spręsti. Gilesnei analizei buvo pasirinkta Utenos Vyturių progimnazijos mokinių pristatyta situacija, kuriai pritarė dauguma. Mokiniai aktyviai gilinosi į problemos mastą, analizavo, lygino su situacija kitose mokyklose, ieškojo sprendimo būdų, teikė argumentuotus pasiūlymus, ką reikėtų daryti kitaip, ko reikėtų vengti, progimnazijų mokiniai sėmėsi patirties iš gimnazistų. Dalyviai, sukaupė didelį bagažą įdėjų su pažadu, jog atkakliai sieks jas įgyvendinti savo mokyklose. Antrojo susitikimo metu Utenos jaunimo organizacijų atstovai buvo pakviesti piešti Gyvybės medį”. Pastarosios metodikos dėka jie galėjo pažinti save, atrasti, kokios asmeninės savybės ar žmonės, aplinkos faktoriai juos skatina, o kokie stabdo siekti išsikeltų tikslų. „Iniciatyva Jaunimas gali viską! yra labai šauni ir smagi. Pats asmeniškai iškėliau pasyvumo problemą, nes jaunimui yra suteikiama daug galimybių, tačiau niekas nenori išeiti iš savo komforto zonos, eiti pas nepažįstamąjį ir prašyti jo pagalbos ar patarimo. Tačiau aptarti buvo išrinkta kita probleminė situacija - savivaldų finansavimo problema progimnazijose. Susitikimo metu dalijomės patirtimi bei idėjomis, ką reikėtų daryti kitaip. Buvo linksma ir šaunu,” - teigė Utenos rajono Užpalių gimnazijos savivaldos pirmininkas Augustinas Kubiliūnas.

Nuoširdžiai dėkoju Utenos rajono savivaldybei už tikėjimą idėja „Jaunimas gali viską!”, rajono ir miesto švietimo įstaigoms, jaunimo organizacijoms už aktyvų dalyvavimą projekto veiklose, taip pat Utenos Dauniškio gimnazijos mokinių tarybai bei psichologei Agnei Vaiciukevičienei už savanorišką pagalbą mokinių intervizijose, ir, žinoma, “Gyvajai bibliotekai” už atvirumą, nuoširdumą ir pozityvą.

Socialinė pedagogė Laura Peršonienė