Sakyk STEM taip!

2018 04 24 14.03.202018 m. balandžio 24 dieną mokyklos informacinių technologijų mokytoja Jolita Kraujalienė, „Scientix“ ambasadorė Lietuvoje, pakvietė Utenos, Molėtų ir Zarasų rajonų penktokų komandas į „STEM laboratoriją“. Tai kūrybinės – techninės dirbtuvės, kuriose mokiniai kūrė STEM projektus, susipažino su fizikos dėsniais, išmoko pasigaminti šviečiančius ekranus ir visa tai universaliųjų micro:bit‘ų pagalba. Lavinti techninius įgūdžius ir ugdyti loginį mąstymą, mokiniams padėjo šaunusis penketas iš Vilniaus Universiteto ir Vilniaus licėjaus, tai Indrė Jankovskytė, Danielius Šukys, Emilė Znutaitė, Elžbieta Jablonskaitė ir Paulius Mušeikis.

Kol Utenos Rapolo Šaltenio, Krašuonos, Vyturių, Molėtų progimnazijų ir Zarasų raj. Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos, mokiniai kūrė, jų mokytojai dalijosi patirtimi, kaip sekasi skirtinguose rajonuose įtraukti mikrokompiuterius į ugdymo procesą, apie mokinių atsakomybę ir gebėjimus bei norą dirbti su jais. IT mokytoja Jolita Kraujalienė supažindino mokytojus su „Scientix“ projekto tikslais: skatinti ir remti gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos ir matematikos (STEM) mokytojų, edukologų, politikų ir kitų šios srities specialistų bendradarbiavimą Europoje bei pristatė „Scientix“ ambasadorių veiklą.

Molėtų progimnazijos IT mokytoja Liudmila Akinienė pasidalijo informacijos šaltiniais darbui su kompiuteriukais, Utenos Vyturių progimnazijos muzikos mokytojas Linas Vaitiekėnas pristatė pamokėles Youtube kanale. Taip pat mokytojai išbandė galimybes naudoti planšetinius kompiuterius, mobiliuosius telefonus darbui su micro:bit‘ais. O kadangi dirbtuvėse dalyvavo ir Utenos rajono savivaldybės, Dokumentų valdymo ir bendrųjų reikalų skyriaus vedėjos pavaduotoja, IT specialistė, Jovita Žiukelienė, tai buvo aptartos ir tolesnės mikrokompiuteriukų bei jų priedų įsigijimo ir naudojimo mokyklose galimybės.
Kūrybinės dirbtuvės „STEM laboratorija“ prisijungė prie tarptautinės „STEM Discovery week 2018“ iniciatyvos, kurioje dalyvavo virš 50 tūkst. dalyvių iš 34 pasaulio šalių. Renginys suteikė daug gerų emocijų ir taip reikalingų techninių įgūdžių atvykusiems mokiniams, naudingos informacijos jų mokytojams. American English School, Utenos filialo ir IĮ „Vaineka“ vadovai pasirūpino, kad dalyviai namo išvyktų su naudingomis dovanėlėmis.


Utenos Rapolo Šaltenio progimnazijos IT mokytoja Jolita Kraujalienė