Utenos „Saulės“ gimnazija švenčia Lietuvos valstybės šimtmetį

20180215 62Jau kelias savaites Utenos „Saulės“ gimnazija gyvena patriotinėmis nuotaikomis, tautine dvasia. Papuoštas gimnazijos pastatas, išrinkti 100 gražiausių lietuviškų žodžių, buvusios mokytojos trispalvė paroda bibliotekoje, gimnazijos televizoriuje besikeičiantys vaizdai iš mokinių pilietiškumo projektų. Tai mus lydėjo visą vasarį. Antradienį, vasario 13 dieną gimnazijos antrojo aukšto koridoriuje atidaryta Lietuvos signatarų galerija. Signatarų nuotraukos, įdomūs jų biografijos faktai, Lietuvos valstybės atkūrimo akto kopija – visa tai mums visiems nuolatos primins, kokius svarbius Lietuvai metus šiemet švenčiame. Kaip sakė istorijos mokytojos, šie 20 vyrų tikrai mylėjo savo šalį, buvo susirūpinę jos ateitimi ir mes turime mokytis iš jų meilės ir atsakomybės Lietuvai. Istorijos ir dailės mokytojos parengė stendus, o 1c klasės mokinys Deividas Pernavas atliko muzikinius renginio intarpus.

Utenos Saulės gimnazijos 100 vėliavų žygis, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui

Vasario 15-ąją mokiniai pasipuošė trispalvėmis juostelėmis, o mokytojai vedė pamokas tautiniais rūbais. Nesitikėjome, kad sulauksime tiek komplimentų iš mokinių, bet jie šią idėją priėmė išties džiugiai. Pertraukų metu skambančios lietuviškos dainos kūrė dar ypatingesnę šventinę nuotaiką. Maloniai nustebino 2a klasės mokinys Lukas Saruolis, trims mokytojoms įteikęs asmeniškas dovanas Lietuvos valstybės šimtmečio proga.

Pasirengimas vasario 15-osios renginiams, ypač iškilmingai eisenai, vyko išties intensyviai – socialinės pedagogės Miglės paraginti, vieni kitų „uždegti“, sauliečiai nešė į mokyklą vėliavas visą savaitę. Lietuvos valstybinės, tautinės, gimnazijos vėliavos – norėjome surinkti 100 vėliavų eisenai. IR MŪSŲ BENDRUOMENĖ TAI PADARĖ! Didžiuojamės išsikelta idėja, jos įgyvendinimu ir dėkojame visiems mokytojams, mokiniams, tėvams, padėjusiems išpildyti šią idėją. 11 val. vyko 100 „Saulės“ bendruomenės narių eisena su vėliavomis į Utenio aikštę. Čia sugiedota „Tautinė giesmė“, direktorės sveikinimo žodis ir visų šūkis „LIE-TU-VA, LIE-TU-VA, LIE-TU-VA“, neliko nepastebėtas uteniškių, o mums patiems leido dar labiau pasijausti draugiška bendruomene, švenčiančia savo valstybės gimimo dieną.
Po pietų visi mokiniai ir mokytojai susirinko į gimnazijos salę šventiniam minėjimui. Istoriniai video vaizdai, perskaitytas Nepriklausomybės akto tekstas, ištraukos iš partizanų prisiminimų, saulės gimnazisčių atliekamos dainos – tai buvo išties jausmingas, gražus renginys. Ketvirtokės Deimantės Vinikaitės atlikta savos kūrybos daina ne tik papasakojo trumpą Lietuvos istoriją, bet ir pasibeldė į visų klausiusiųjų širdis prasmingais šiai dienai žodžiais apie tai, kokie turime būti dabar vieningi. Renginį vainikavo eilėraštis, kurį kartu deklamavo pirmokas, antrokė, ketvirtokai ir lietuvių kalbos mokytoja.
Po šios savaitės šventinio šurmulio tikrai žinome – „Saulės“ gimnazistai turės ką papasakoti savo vaikams, kaip jie šventė Lietuvos 100 metų jubiliejų. Visi šie renginiai ir tie, kurie dar įvyks per 2018 metus, publikuojami gimnazijos tinklalapio atskiroje rubrikoje „Atkurtai Lietuvai 100“.


Jolita Pakalnytė, Utenos „Saulės“ gimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui