Tarptautinio projekto „Jūsų istorija yra mūsų istorija“ dalyviai susitiko Utenos Vyturių progimnazijoje

2017 10 09 Utenos Vyturių progimnazija dalyvauja Erasmus+ programos strateginių partnerysčių projekte „Jūsų istorija yra mūsų istorija“ (2016–2018). Projekto koordinatorės – anglų kalbos mokytojos R. Sabaliauskienė ir Rima Paukštienė.
Pirmasis projekto dalyvių susitikimas vyko Ispanijoje, Pontedeume. Čia aptarti svarbiausi klausimai, susiję su projekto veiklomis, dalyvauta viduramžių istorijos pamokose, vykusioje lauke. Antrasis susitikimas vyko Italijoje, Sicilijoje. Čia buvo aptarta, kas jau nuveikta. Kiekviena šalis pristatė savo sukurtus stalo žaidimus, pagrįstus istoriniais įvykiais, ir paaiškino, kaip galima juos žaisti istorijos pamokose. Trečiasis susitikimas vyko Vengrijoje, Pilisvorosvario miestelyje. Čia daugiausia dėmesio buvo skirta naujųjų technologijų naudojimo per istorijos ir kitų dalykų pamokas mokymui. Dalyviai mokėsi efektyviai naudoti įvairius interneto siūlomus įrankius, siekiant palengvinti elektroninį mokymąsi.

Ketvirtasis susitikimas vyko Utenoje. Svečiai jau išvyko. Tai buvo mokytojai su mokiniais. Smagu buvo jų laukti, smagu buvo dalytis gerąja patirtimi, smagu rodyti, ką įdomesnio turime, kaip mokomės istorijos ir kitų dalykų. Lenkų, vengrų, italų, ispanų, portugalų moksleiviai ir mokytojai visą savaitę buvo Vyturių progimnazijos dalis. Dirbta kartu, stengtasi parodyti įdomiausius savo krašto objektus, supažindinti su unikaliomis mūsų tradicijomis.
Nuveikta tikrai daug. Svečiai susitiko su Utenos miesto meru Alvydu Katinu ir Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėju Romualdu Kraulišu, pamatė labai gražią Uteną ekrane ir iš tikrųjų, lankėsi Utenos kraštotyros muziejaus padalinyje Laisvės kovų muziejuje, kur buvo kalbama apie skausmingus įvykius Utenos regione ir visoje Lietuvoje: tremtis, karą, pokarį. Vėliau, susiskirsčius grupėmis, vyko lauko istorijos pamokos, kur svečiai turėjo galimybę pamatyti, kaip keitėsi Utena, jos gatvės, pastatai. Kol nepradžiuginti Lietuvos orų moksleiviai boulingo klube „Abu“ žaisdami šildėsi, jų mokytojai Utenos alaus istorija domėjosi.
Taip pat aplankytas Rokiškis, dalyvauta šio krašto muziejaus edukacinėse programose, mokytasi lieti žvakes. Juknėnuose, Miškinių etnografinėje sodyboje, dalyvauta XIX amžiaus pradžios mokyklos rašymo pamokoje. Sugrįžus teko svečiams ir savo nacionalinę dainą, ir žaidimą, ir patiekalą pristatyti. Liūdna ir neskanu tikrai nebuvo.
Kitą dieną svečių laukė kelionė iš požeminės Lietuvos etnokosmologijos muziejaus, įsikūrusio Molėtų rajono Kulionių kaime, galerijos į patį dangų, matomą pro stiklinį muziejaus stogą. Aplankytas ir Šlyninkos vandens malūnas, kur juoda duona kepta, ir Trakų pilyje pabuvota, ir per Vilnių pereita, ir net į patį Europos centrą, esantį netoli Vilniaus, tarp Purnuškių ir Bernotų kaimų, užsukta.
Projekto veiklos dar nesibaigė. Laukia naujos kelionės, susitikimai. Vyturių progimnazija džiaugiasi galėdama dalyvauti šiame projekte. Šis tarptautinis daugiašalis projektas – puiki patirtis Vyturių progimnazijos bendruomenei, skatinant moksleivius (ir mokytojus!) mokytis kalbų, domėtis ne tik savo istorija, siekti platesnio kultūrinio išprusimo ir socialinės integracijos.


Regina Zapolskienė