Tarptautinis projektas „Mano istorija – jūsų istorija“

Violeta Develienė
Utenos Vyturių progimnazija turi nemenką dalyvavimo tarptautiniuose projektuose patirtį. Šiuo metu yra vykdomas tarptautinis Erasmus+ strateginių partnerysčių projektas (KA2) projektas „Your history is our history“ „Jūsų istorija yra mūsų istorija“. Projekto trukmė 2016-2018 metai, dalyvaujančios šalys: Lenkija, Portugalija, Ispanija, Italija, Vengrija, Lietuva.
Projektą koordinuojančios mokytojos Ramunė Sabaliauskienė ir Rima Paukštienė pasakoja, kad pirmiausia buvo suburta projekto vykdytojų grupė – 11 mokytojų. Projektas pristatytas mokyklos bendruomenei, apie numatomas veiklas paskelbta informacinėse lentose, mokyklos tinklalapyje. Šeštųjų ir septintųjų klasių mokiniai aktyviai įsitraukė į projektą, dalyvavo projekto logotipo konkurse. Konkursą laimėjo Vyturių progimnazijos mokinys Aironas Bikus, jo piešinys tapo projekto logotipu. Norėdami daugiau sužinoti apie viduramžius moksleiviai lankėsi Rokiškio krašto muziejuje, domėjosi viskuo, ypač bronzos amžiaus Baltijos ornamentika. Vieni moksleiviai kūrė žurnalą apie Lietuvos priešistorę anglų kalba, kiti darė plakatus apie baltų gentis, riterius, apie marą, siautusį visoje Europoje. Istorijos ir anglų kalbos mokytojai kartu su jaunaisiais projekto dalyviais sukūrė stalo žaidimą, padedantį mokytis istorijos. Apie 100 Vyturių progimnazijos mokinių pradėjo susirašinėti su kitų šalių mokiniais tradiciniu paštu, keitėsi savo miestų atvirukais, klasių nuotraukomis, pasveikino vieni kitus Kalėdų ir Velykų proga.

014
016
017
018
022
024
029
059 (2)
1/8 
start stop bwd fwd

Projekto „Mano istorija – jūsų istorija“ partnerių susitikimai

Pirmasis susitikimas vyko Ispanijoje, Pontedeume. Čia aptarti svarbiausi klausimai, susiję su projekto veiklomis, dalyvauta viduramžių istorijos pamokose.
Antrasis susitikimas vyko Italijoje, Sicilijoje. Čia buvo aptarti nuveikti darbai. Kiekvienos šalies projekto dalyviai pristatė sukurtus stalo žaidimus, pagrįstus istoriniais įvykiais ir paaiškino, kaip galima juos žaisti istorijos pamokose.
Trečiasis projekto dalyvių susitikimas vyko Vengrijoje, kur daugiausia dėmesio buvo skirta naujųjų technologijų naudojimo mokymui. Mokiniai mokėsi efektyviai naudoti įvairius interneto siūlomus įrankius, siekiant palengvinti elektroninį mokymąsi. Tai buvo puiki galimybė Vengrijos mokyklai pristatyti naujųjų IT galimybių naudojimo patirtį. Vyko atviros pamokos, mokymai.
Šių metų rugsėjį Utenos Vyturių progimnazijos mokyklos bendruomenė aptarė Erasmus+ projekto pirmųjų metų rezultatus ir antrųjų metų planus, diskutavo apie mokinių bendravimą internetinėje erdvėje. Smagu, jog projekto partnerių susitikimas šį rudenį vyksta Lietuvoje. Sulaukę svečių, uteniškiai dalinasi patirtimi, kaip IT naujoves galima pritaikyti istorijos pamokose.
Spalio 3 -8 dienoms Utenoje vieši tarptautinio projekto dalyviai iš Ispanijos, Italijos, Lenkijos, Vengrijos ir Potugalijos. Vyturių progimnazijos bendruomenė sulaukė gausaus būrio svečių. Utenos Vyturių progimnazijos direktorė Edita Kadūnienė pasakoja, kad į Uteną atvyko 32 moksleiviai lydimi 12 pedagogų. Bendrose veiklose, kuriose dalyvauja šešių Europos sąjungos šalių mokyklos iš Ispanijos, Italijos, Lenkijos, Vengrijos, Portugalijos ir Lietuvos, šiuo metu vyksta intensyvūs mokymosi ir pažinimo mainai. Utenos rajono savivaldybėje apsilankiusius svečius pasveikino Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas. Pristatydamas Utenos miestą, meras papasakojo apie pagrindinius krašto išskirtinumus, pramonės pasiekimus ir pakvietė peržiūrėti filmą apie Uteną. Apie Utenos švietimo įstaigų tinklą, sporto infrastruktūrą ir jaunimo politiką papasakojo Utenos rajono savivaldybės administracijos Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėjas Romualdas Kraulišas. Tarptautinio projekto Erasmus+ dalyviai papasakojo iš kokios šalies, kokio miesto yra atvykę, pristatė savo ugdymo įstaigas ir pasidalino pirmaisiais įspūdžiais. Po susitikimo meras įteikė kiekvienai delegacijai atminimo dovanėles ir palinkėjo smagių akimirkų lankantis Utenoje.