2017 m. birželio 20 d. iniciatyvos „Po mikrokompiuterį visiems Lietuvos vaikams" pristatymo renginys

2017 06 20 mikrokompiuteriai2017 m. birželio 20 d. 10 val. kviečiame į iniciatyvos „Po mikrokompiuterį visiems Lietuvos vaikams" pristatymo renginį Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos konferencijų salėje. Renginį moderuoja Vilniaus miesto savivaldybės mero patarėjas IT ir atvirų duomenų klausimais Povilas Poderskis. Renginys skirtas IT mokytojams, pedagogams, kuriems būtų įdomu, kaip  integruotai mikrokompiuterius naudoti kitų dalykų mokyme, neformaliojo švietimo specialistams (robotika), jų būrelių mokiniams, visiems, kam įdomus programavimas, mikrokompiuterių panaudojimas įvairių dalykų mokyme.

Daugiau apie iniciatyvą: http://www.kompiuteriukai.lt/ ir facebook paskyroje „Kompiuteriukai vaikams”  https://www.facebook.com/projektasaviete/)

Apie projektą žiniasklaidoje:

https://www.facebook.com/LRVyriausybe/videos/10155409674228408/ - buvo švietimo forumas LR Vyriausybėje

http://events.copictures.com/makerfairevilnius/2017/photos - Maker Faire

https://www.facebook.com/povilas.poderskis/posts/10212799799208351 mokymo turinio kurimas

http://it.lrytas.lt/techno/2017/02/13/news/vaikams-dalins-mikrokompiuterius-kas-is-to--647603/?utm_source=lrExtraLinks&utm_campaign=Copy&utm_medium=Copy

http://it.lrytas.lt/ismanyk/2017/05/26/news/mikrokompiuteriu-kurejai-mokyklos-mikrobitus-siuncia-ir-i-kosmosa--1403270/

http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2017-05-26-simtmecio-dovana-ateities-lietuvai-augantys-specialistai/159921

https://www.facebook.com/projektasaviete/?hc_ref=SEARCH&fref=nf

http://www.straitstimes.com/singapore/singapore-to-use-microbit-to-teach-coding-nurture-its-own-steve-jobs

http://makezine.com/2017/06/08/microbit-foundation-spreads-educational-mission/

Projekto iniciatoriai apie iniciatyvą: „Po mikrokompiuterį visiems Lietuvos vaikams“

Pats mikrokompiuteris yra viena mikroschema paremtas nedidelis įrenginys, kurio esmė yra mikroprocesorius. Mikrokompiuterį, prijungus prie, pavyzdžiui, nešiojamo kompiuterio, galima užprogramuoti atlikti konkrečias užduotis, kurios gali automatizuoti tam tikrą veiksmą, ar kasdienius procesus - pavyzdžiui automatinis šildymo įjungimas namuose, kai temperatūra nukrenta iki nustatytos ribos. Todėl mikrokompiuteris yra pirmas žingsnis į programavimą ir automatizavimą.

2017 metų pradžioje buvo pradėtas pilotinis projektas, kurio metu mikrokompiuteriai buvo padovanoti 5 penktokų klasėms. Vaikų įsitraukimas ir noras kurti labai teigiamai nustebino. O matydami rezultatus vis labiau tikim, jog su šia iniciatyva galim iš tikro pakeisti Lietuvą.

Kontrargumentų iniciatyvai ir idėjai jau girdėjom daug ir visokių. Kai kurie iš jų teisingi, kiti tiesiog „ai kam čia kažką daryt, vis tiek nieko nesikeis“. Bet atsižvelgdami į konstruktyvią kritiką ir ignoruodami cinikus, toliau idėja tikim vis labiau dėl trijų esminių priežasčių kombinacijos:

1) Realizuota idėja suteiktų esminį postūmį Lietuvos švietimo sistemai ir užaugintų kartą, kuri jau nuo 5-tos klasės lavins tuos gebėjimus, kuriuos mes šiandien, skirdami milžiniškas investicijas, stengiamės įdiegti savo įmonių darbuotojams – kas mūsų jaunąją kartą pavers konkurencinga jėga, nebijančia inovuoti ir kurti. Kaip dabar pastoviai kalbama, kad estai, suomiai, švedai ar dar kas nors prieš X metų padarė kažką, kas atnešė juos į dabartinę situaciją, taip, po šitos idėjos įgyvendinimo, į mus baksnotų pirštais visas pasaulis ir sakytų – va šitie sugebėjo padaryti stebuklą ir užsukti progresą lygioj vietoj;

2) Kas yra žymiai svarbiau, čia būtų reali galimybė parodyti kiekvienam vaikui, jog jis rūpi ir yra svarbus. Ne tik artimiausiems žmonėms, bet ir savo valstybei – net tokia smulki dovana ir paskatinimas kai kurių provincijos mokyklų vaikams gali sukurti daug džiaugsmo bei padidinti pasitikėjimą savimi, pilietiškumą ir užauginti inovacijas. O būtent šito mums šiandien ir trūksta. Visi pikti antivalstybiniai parėkavimai, apatija visuomeninei veiklai, nepasitikėjimas kitais kyla būtent iš to, kad žmonės nesijaučia, jog jie kažkam rūpi. Todėl čia turim labai puikią galimybę parodyti, kad vaikai tikrai rūpi ir gyvenimo tikslus kiekvienas gali pasiekti pats,o įrankiai tam bus duoti;

3) O galiausiai, čia jau būtų visiškai next level į visai kitokią valstybę, idėjos įgyvendinimas leistų pilnai įrodyti, kad geros pilietinės iniciatyvos gali kilti iš pačios visuomenės ir būti palaikomos – kitaip sakant, įrodyti, jog per 27 nepriklausomybės metus užaugome pakankamai, jog gebėtumėme būti pilietiški ir savo ateitį kurti patys;

Būtent šitos trys priežastys ir tikėjimas, kad tokiu paprastu būdu galim pasiekti tiek daug, verčia tikėti šita idėja ir visais būdais stumti ją į priekį. Todėl tikimės, kad nuspręsit visi vienaip ar kitaip prisidėt. Jei negalit paaukot pinigų, tai skleiskit informaciją apie idėją ir galimybę prie jos prisidėti. Arba nueikit pas savo vadovą/CEO/akcininką ir papasakokit jam apie šitą iniciatyvą. Arba šiaip pasidalinkit postu/linku, draugam papasakokit. Nesvarbu kaip, kažkaip prisidėkit.

Nes tai nėra tolima nei vienam iš Jūsų. Dabar turit realią galimybę tiesiogiai įtakoti savo ir savo vaikų ateitį. Ir tai nėra nei kiek tolima, nepaisant kiek Jums metų šiuo metu bebūtų ir kokie prioritetai gyvenime suktųs.

Galime išduot paslaptį – prie projekto jau prisideda ne tik lietuviai, bet ir mūsų draugai iš Estijos. Kurių pirmieji buvo Redgate. Būtent, estų įmonės visiškai iš altruistiškų tikslų ir tikėjimo idėja bei noro, kad Lietuva būtų geresnė valstybė, nupirko Lietuvos penktokams kompiuteriukų. Just like that.

Todėl būtų labai keista ir neįdomu išgirsti, kad kažkam iš Jūsų šitas projektas nerūpi ir yra visiškai nesvarbus. Svarbus jis mums visiems ir jei visi draugiškai prisijungsim, tikrai pakeisim mūsų valstybės ateitį į gerą. Pamatysit, pažadam.

Siekiame ambicingo tikslo - jau šį rudenį įteikti visiems Lietuvos penktokams po kompiuteriuką micro:bit, parengti kuo daugiau užduočių, apmokyti kuo daugiau mokytojų, užvesti vaikus įtraukiančiais kūrybiniais užsiėmimais ir daug įdomesnėmis, technologijomis papildytomis pamokomis!

Mums reikia maždaug 300 tūkstančių - didelė suma pinigų, kurią tikimės surinkti iš verslo, aktyvių žmonių kartu su mumis tikinčių modernia Lietuva ir jos ateitimi.

Jūsų pagalba mums neįkainojama - paremkite bet kurios Lietuvos savivaldybės vaikus skirdami pinigus būtent jų kompiuteriukų pirkimui: http://www.kompiuteriukai.lt/parama/paremk/

Taip pat galite paremti mus įvairiais kitais būdais, kuriuos rasite čia: http://www.kompiuteriukai.lt/parama/

Mes pasirinkome penktokus nes, jie jau turi multidisciplininį mokymą ir atsiranda galimybė apjungimams tarp pamokų, be to įsitraukia ir informatikos mokytojas. Pastarasis turėtų būti šio projekto ambasadorius savo mokykloje, o naudoti mikrokompiuterius pamokose gali ir drąsus IT srityje, pvz., lietuvių kalbos, mokytojas.