Utenos Adolfo Šapokos gimnazija EP mokyklų ambasadorių tinklo narė

EP logo2016 – 2017 m. m. Lietuvoje prasidėjo projekto „Mokyklos - Europos Parlamento ambasadorės“ įgyvendinimas. Projekte dalyvauja 59 gimnazijos bei mokyklos, tarp kurių yra ir Adolfo Šapokos gimnazija. Dalyvauti projekte paskatino tikslas – inicijuoti aktyvų jaunimo domėjimąsi Europos Sąjungos sprendimais ir aktualijomis, o ypač Europos
Parlamento vaidmeniu Europos demokratijoje, todėl nuo kovo mėnesio kiekvieną savaitę gimnazijoje vyko pamokos, paskaitos, susitikimai, buvo organizuojamos diskusijos įvairiomis temomis, susijusiomis su ES ir Europos Parlamento veikla.

Projekto „Mokyklos – Europos Parlamento ambasadorės“ koordinatorė anglų kalbos mokytoja Jovita Butkienė 3c ir 3d klasėse vedė 9 pamokų ciklą tema „Europos Parlamentas“. Kiekvieną ciklo pamoką mokiniai anglų kalba rengė pristatymus apie Europos parlamentą ir ten veikiančius komitetus, susipažino su EP veikla, dirbančiais Lietuvos parlamentarais. Istorijos mokytojos D. Dūdėnienė ir J. Baltuškienė 1-2 klasėse vedė istorijos pamokas tema „Demokratija ir Europos parlamentas”. Taip pat projekto „Mokyklos – Europos Parlamento ambasadorės“ bibliotekoje bei skaitykloje įsikūrė informaciniai skyriai su leidiniais apie ES veikimą.

Kovo 27 d. projekto „Mokyklos – Europos parlamento ambasadorės“ dalyviai savo žinias gilino susitikime-diskusijoje su politologais Laurynu Kasčiūnu ir Vladimiru Laučiumi tema „BREXIT pasekmės Europai ir Lietuvos saugumui“. Mokiniai sužinojo, kokios buvo pagrindinės priežastys, lėmusios D. Britanijos pasitraukimą iš ES, ir kokios šio įvykio
pasekmės Lietuvai. Anglų kalbos pamokose 3c ir 3d klasių mokiniai peržiūrėjo TEDx Alexander Betts kalbą „Kodėl įvyko „Brexit“ ir kaip elgtis ateityje“, ją išanalizavo ir parašė laiškus draugams į Jungtinę Karalystę.

Gegužės 8 d. Adolfo Šapokos gimnazijos salėje vyko susitikimas su Seimo nariais: Laurynu Kasčiūnu, Žygimantu Pavilioniu ir Edmundu Pupiniu. Diskusijos tema „Europos Sąjungos perspektyvos“ moderatoriumi buvo gimnazistas – jaunasis ambasadorius Augustas Žvirblis.

Gegužės 9 dieną A. ir M. Miškinių bibliotekoje vyko Adolfo Šapokos gimnazijos vyresniosios ambasadorės- mokytojos Daivos Dūdėnienės inicijuotas renginys, skirtas Europos dienai. Renginio svečiai: Baltarusijos Minsko miesto gimnazijos Nr. 7 mokiniai ir mokytojai, Makedonijos Skopje miesto Ekonomikos ir teisės Arsenijaus Javkovo mokyklos atstovai, Visagino „Verdenės“ gimnazijos mokiniai ir mokytojai, Utenos rajono Užpalių gimnazijos mokiniai ir mokytojai, Rokiškio jaunimo organizacijų sąjungos „Apvalus stalas“ atstovai. Renginio atidarymo metu dalyvius pasveikino Utenos A. ir M. Miškinių bibliotekos direktorės pavaduotoja Biruta Vaškelienė, Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos direktorius Saulius Brasiūnas bei direktoriaus pavaduotoja ugdymui Alvyda Ambraškienė, Adolfo Šapokos gimnazijos projekto „Mokykla – Europos parlamento ambasadorė“ jaunasis ambasadorius Augustas Žvirblis, renginio moderatorė Adolfo Šapokos gimnazijos istorijos mokytoja Jolita Baltuškienė (į anglų kalbą vertė mokytoja Rita Lasavičienė). Paskaitoje-diskusijoje „Apie ES vienybės idėją ir istoriją“ dalyvavo istorijos mokslų daktarė Vida Kniūraitė ir Dievo Apvaizdos seserų kongregacijos sesuo Dominyka. Europos šalių mugėje Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos mokiniai visiems svečiams pristatė ES valstybes.

Konferencijų bei parodų salėse vyko debatai lietuvių kalba WSDC stiliumi (Pasaulio moksleivių debatų čempionato formatas, kada debatuojama moraliniais bei vertybiniais klausimais). Tema „Turėtume siekti, kad kompiuteriniai žaidimai populiarėtų“. Susitiko dvi komandos: teigiantieji buvo Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos atstovai, o neigiantieji – Utenos rajono Užpalių gimnazijos mokiniai. Debatų lietuvių kalba moderatorės Adolfo Šapokos gimnazijos mokytojos J. Baltuškienė ir D. Dūdėnienė. Stiklinėje salėje debatai vyko anglų kalba WSDC stiliumi. Tema „The Islamic veil should be banned in public in the EU countries“ („Musulmonių tradicinis galvos apdangalas ES turėtų
būti uždraustas“). Moderatorė Adolfo Šapokos gimnazijos mokytoja Irena Budreikienė. Toliau renginys tęsėsi Utenos kultūros centre. Ši renginio dalis buvo organizuojama kartu su Eurodirect atstovybe. Savo pasirodymus dovanojo Adolfo Šapokos gimnazijos pučiamųjų instrumentų orkestras „Cinkas“, šokių grupė „Argo“. Renginyje dalyvavo ir Utenos Dauniškio gimnazijos atstovai.

Gegužės 10 d. Adolfo Šapokos gimnazijoje vyko anglų kalbos konkursas „Ką mes žinome apie Europą“, kuriame dalyvavo Utenos Rapolo Šaltenio ir Krašuonos progimnazijų mokiniai. Konkurso organizatorė mokytoja Irena Budreikienė.

Kaip teigė Adolfo Šapokos mokytoja-projekto koordinatorė Jovita Butkienė, per šiuos tris veiklos mėnesius mūsų gimnazijos mokiniai turėjo puikią galimybę labiau pažinti Europos Palamento funkcijas ir Europos vertybes, kuriomis vadovaudamiesi tampa tolerantiškesni, gerbiantys šalia esančių žmonių teises ir tuo pačiu laisvesni, reikšdami savo nuomonę bei siekdami asmeninių tikslų. Daugiau apie tai, kaip mūsų gimnazijoje sėkmingai įgyvendinami projektai, vykdoma tarpdalykinė integracija, taikoma debatų metodika ir pan., skaitykite https://asg.utena.lm.lt/

 

UtenosAdolfo Šapokos gimnazijos administracijos informacija