2017 gegužės 11 - 12 d. Kūrybinės jungtys Tauragnuose

01132017 gegužės 11 - 12 dienomis NVŠ „IT kūrybinės dirbtuvės“, „Kūrybos laboratorija“ ir „Menas kaip terapija“ nariai dalyvavo kūrybinėje stovykloje Tauragnuose. Gausi kūrėjų grupė nepabūgo sinoptikų prognozių, todėl jiems visą laiką šypsojosi saulė. Žingeidūs vaikai turėjo puikias galimybes atlikti įvairias kūrybines, interaktyvias, integruotas užduotis, kurias kartu su būrelių vyriausiais nariais parengė vadovės Jolita Šulskienė, Dalia Puodžiukienė ir Jolanta Baronienė.

Vienas iš svarbesnių kūrėjų stovyklos tikslų buvo bendradarbiavimas įvairaus amžiaus, skirtingų gebėjimų, pomėgių mokinių grupėse. Veiklos prasidėjo nuo pažinties su Tauragnų apylinkėmis, kurias stovyklautojai pamatė kitu kampu: kūrė fotografijų ciklą „Netikėti Tauragnai“, ieškojo neįprastų, įdomių gamtinių medžiagų, daiktų ir objektų, apie kuriuos turėjo sukurti originalias istorijas. Pristatydami istorijas „Apie atrastą meteoritą“, „Anglies gabalėlio kelią“, „Jūreivio Kazio laivelio kelionę“ ir t.t., jaunimas kūrė scenines, menines improvizacijas, fantazavo, vaidino. Juk nevaržoma kūryba ir laisvė veikti - tai lyg meninė terapija.
Mėgstantys informacines technologijas turėjo galimybę mobiliuosiuose įrenginiuose išbandyti naują programą. Jaunieji tyrėjai kūrė žemėlapius, tyrinėjo aplinką pasitelkiant GIS (geografinės informacinės sistemos). Sukurtame Tauragnų apylinkių žemėlapyje žymėjo vietas, objektus, kuriuos aplankė, piešė kelionės maršrutą ir sukūrė savo įdomios kelionės žemėlapį.

Smagiausia ir įdomiausia stovyklos dalis - neįprasta kūrybinga naktis - orientacinės varžybos. Trys dalyvių grupės didelėje teritorijoje ir netikėčiausiose vietose turėjo surasti paslėptus objektus, kurių intriguojantys aprašymai skatino kūrybiškai mąstyti, suprasti, kas parašyta tarp eilučių. Pvz. „Lochneso pabaisa ieškojo kelio iš praeities į ateitį, bet įstrigo laiko tunelyje", arba „Susapnavo Gediminas, kad vilkas ant Tauragnų kalno staugia". „Dirbome išvien, sukome galvas, kaip surasti paslėptą lobį, bėgome visa grupė kuo greičiau, visi kartu, kad iššifruoti mįslę ir laimėti. Turėjome mokėti susitarti, bendradarbiauti ir greitai orientuotis aplinkoje“ – įspūdžiais dalinasi Neringa. Po dviejų valandų įtemptų, energingų ir aktyvių orientacinių varžybų, pavargę, pilni įspūdžių, mokiniai gėrė arbatą ir "kino erdvėje" atidarė naktinį kino teatrą. Pokalbiai ir gražus bendravimas vyko iki paryčių.
Ryte kūrybinės veiklos tęsėsi. Mokinių laukė naujas iššūkis - NVŠ būrelių refleksija bei baigiamasis šio pusmečio veiklos apibendrinimas, kurio metu kiekvienas galėjo išsakyti savo nuomonę, kas labiausiai patiko, kokius iššūkius įveikė ir kokius reiks įveikti, ką patyrė, suprato, sužinojo, ko tikisi iš tolimesnių veiklų.
„Nelengva išvažiuoti iš stovyklos, paliekant visa, kas taip džiugina. Norime, kad kūryba, juokas, bendravimas tęstųsi. Nekantriai lauksime rugsėjo, nuostabių mokytojų suorganizuotų naujų kūrybinių veiklų“ – reflektavo mokiniai.
Kūrybinės jungtys į gražią vientisą dėlionę sujungė skirtingus būrelius, jų mokytojus, o svarbiausia - mokinius. Tai puikus bendrystės pavyzdys!

Utenos Krašuonos progimnazijos prezidentė Neringa – Irena Sviklaitė ir vice prezidentė Miglė Vaičiūnaitė