Projektas „Matyk, kurk, veik..."

2017 04 20 projektasVšĮ „Aukštyn galvą", vykdydama bendras veiklas su švietimo, kultūros bei socialinėmis įstaigomis, nutarė nesnausti ir prisidėti prie kokybiškos švietimo sistemos kūrimo ir jaunimo užimtumo skatinimo. Taip gimė projektas „Matyk, kurk, veik atviroje vaikų ir jaunimo erdvėje".
Veiklos pradžiai pasirinkome kaimo vietovę, nes mažėjant gyventojų, uždarant ar kitaip apribojant kultūros, švietimo įstaigas kaime, nebelieka ką daryti jaunimui ir šis, nebematydamas prasmingesnio gyvenimo perspektyvos, sumano palikti savo gimtinę arba po truputį degraduoja. Tad palaikydami daugelio nevyriausybinių organizacijų, Lietuvos kultūros tarybos iniciatyvą skatinti kūrybiškumą regionuose, nutarėme parodyti, kad neįkainojamos kaimo vertybės - gamta, geraširdžiai, paprasti žmonės, lėtesnis gyvenimo tempas, ramybė - žmogui gali suteikti daugiau kūrybiškumo, juo paremto verslumo bei galimybių gyventi visavertį gyvenimą.


Džiugu, jog projektą nutarė paremti ne tik iniciatyvūs jaunimo atstovai - savanoriai, bet ir Utenos rajono savivaldybė, Keistuolių teatras, laisvomis po pamokų patalpomis maloniai sutiko dalintis Vyžuonų pagrindinė mokykla.
Projekto veiklas pradėjome nuo labiausiai nuotaiką keliančios dalies - teatro lankymo. 2017 m. balandžio 20 dieną vykome pas vieną iš kūrybiškiausių savo rėmėjų - „keistuolius". Čia stebėjome vienos dalies agitacinę injekciją - spektaklį „Gerbiami piliečiai", pastatytą pagal M. Zoščenkos kūrybą. Spektaklio dvasinga ir linksma nuotaika projekte dalyvaujantį Utenos ir Vyžuonų jaunimą tikrai pakiliai nuteikė ir paskatino imtis tolimesnių darbų.
Dabar vaikų ir jaunimo eilė išbandyti savo jėgas įvairiuose edukaciniuose užsiėmimuose, amatų mokymuose, sportinėse varžybose. Norėtųsi, jog pasisėmę patirties ir drąsos veikti, jauni žmonės imtų kurti savo verslus, puoselėti ir puošti gyvenamąją aplinką, prasmingai bendrauti.

Saulė Nagienė
VšĮ „Aukštyn galvą"