2017 m. vasario 10 d. kraujo donorystės akcija Utenos „Saulės“ gimnazijoje

PaskaitaVis dažniau girdime kalbant apie kraujo ar organų donorystę. Raginimai būti pilietiškais ir išgelbėti kito žmogaus gyvybę matomi reklamose. Įdomu, kiek iš mūsų yra pasiruošę tapti neatlygintinais kraujo donorais?
2017 m. vasario 10 d. Utenos „Saulės“ gimnazijoje vyko kraujo donorystės akcija. Į gimnazijos administraciją kreipėsi Nacionalinio kraujo centro atstovai, paršydami padėti suorganizuoti kraujo donorystės akciją. 

Sutikome ne tik suteikti patalpas akcijai, bet ir pasidalinome informacija apie numatomą akciją su mokinių tėvais, socialiniais partneriais, akcijos kvietimai patalpinti gimnazijos svetainėje, socialinio tinklo paskyroje. Mūsų gimnazistams Nacionalinio kraujo centro atstovai šią savaitę surengė paskaitas apie tai, kodėl reikia duoti kraujo, kaip tam pasiruošti. Mokiniai išgirdo, kokia yra neatlygintinos kraujo donorystės prasmė ir šiandien ne vienas laukė eilėje prie kabineto, kuriame dirbo Nacionalinio kraujo centro medikai.

„Seniau kraujo neduodavau, kol šeimoje neatsitiko nelaimė ir neprireikė kraujo. Tada ir supratau, kad kažkas padėjo man, o dabar aš turiu padėti kitiems“ – sakė viena moteris, laukianti eilėje. „O aš visada duodu kraujo, jau daug metų“ – sakė kita uteniškė. Eilėje duoti kraujo laukė išties nemažai žmonių, neskaičiuodami savo sugaišto laiko – ir dabartiniai, ir buvę „Saulės“ mokiniai bei mokytojai, ir pilietiški uteniškiai. Sutikdami padėti kraujo centrui baiminomės, kad nebus daug žmonių, atsiliepusių į kvietimą, bet maloniai nustebino atvykusių žmonių geranoriškumas.
Labai gaila, bet sugedus vienam kraujo tyrimų aparatui, kraujo centro darbuotojai turėjo anksčiau laiko nutraukti kraujo donorystės akciją. Todėl visus, kurie užsipildė donoro anketas, bet nesulaukė savo eilės arba tuos, kurie tik dabar apsisprendė tapti kraujo donorais, Nacionalinio kraujo centro kvietimu prašome atvykti kovo 22 dieną į Utenos KASP skyrių Maironio g. 9.

Utenos „Saulės“ gimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui Jolita Pakalnytė