Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos fizikos mokytojas – CERN mokymų dalyvis

Stasys KirdeikisUgdymo plėtotės centras skelbė konkursą ir atrinko mokytojus, kuriems buvo sudaryta galimybė kelti kvalifikaciją Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijoje (CERN). Kartu su 15 mokytojų iš visos Lietuvos į CERN mokymus, kurie vyko 2016 m. lapkričio 6-12 dienomis, buvo pakviestas Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos fizikos mokytojas Stasys Kirdeikis.
Pagrindinis šių mokymų tikslas buvo atnaujinti dalykines mokytojų žinias, supažindinti su naujausiomis tyrimų technologijomis, moksliniais tyrimais ir jų rezultatais.

Mokytojai anglų kalba išklausė paskaitas apie CERN naudojamus mokslinius įrenginius, mokslui naudojamas kompiuterines technologijas, daleles, antimedžiagą, Visatos sandarą ir evoliuciją. Buvo Mokymų dalyviaiorganizuotos ekskursijos į tiesinį protonų greitintuvą Linac2, CERN kompiuterių centrą, antimedžiagos laboratoriją, Centrinį valdymo centrą. Gimnazijos mokytojui įdomiausia ekskursija buvo į Didįjį Hadronų greitintuvą, kuris yra 100 – 150 metrų gylyje, o griežta kontrolė, šalmai, saugumo instrukcijos dėl radiacijos pavojaus neleido pamiršti, jog yra ypatingame objekte. Taip pat mokytojai buvo supažindinti su metodika, kaip atlikti gamtamokslinius tyrimus, S'Cool laboratorijoje patys sukonstravo Vilsono kamerą, atliko bandymus, kuriuos galėtų pasiūlyti ir savo mokiniams. Mokymų dalyviai gavo rekomendacijų, kaip supažindinti mokinius su mokslinių tyrimų metodais, kaip organizuoti ugdymą, kad mokiniai įgautų pagrindus ir vėliau galėtų sėkmingai tęsti gamtamokslines studijas, nes įgiję aukštą kvalifikaciją, galėtų dirbti mokslinėse organizacijose.
Remdamasis mokymų metu gauta medžiaga, įgytomis žiniomis bei planais, fizikos mokytojas Stasys Kirdeikis ne tik ves pamokas , bet ir konsultuos besidominčius, o tai be galo įdomi ir naudinga patirtis Adolfo Šapokos gimnazijos mokiniams.

DSC00892