„Saulės“ gimnazijoje dėmesys pirmokams gimnazistams – nuo pirmos pažinties

DSC 0144Ko gero, kiekviena mokykla rugsėjo 1-ąją dieną suformavusi naujas klases stengiasi kuo greičiau mokinius pažinti, atrasti jų stipriąsias puses, įtraukti į įvairias veiklas. Mūsų gimnazija šį darbą pradėjo dar vasaros pradžioje – organizuoti pokalbiai su kiekvienu į mokyklą naujai atvykstančiu mokiniu ir jo tėvais. Susitikimų tikslas – ne tik iš anksto žinoti, kokios pagalbos reikia vaikui, bet ir kokie jo pomėgiai, lūkesčiai. Tėvams ir mokiniams suteikta pagrindinė informacija apie gimnaziją ir tvarką joje, apie būsimus neformaliojo ugdymo būrelius ir pan.

Pirmasis auklėtojų susitikimas su būsimais pirmokais gimnazistais vyko rugpjūčio 31 dieną, kai mokiniai atėjo susipažinti su auklėtoja, savo bendraklasiais, mokykla. Ši idėja išties pasiteisino, nes mokiniams pasiūlytos veiklos leido greičiau susidraugauti – netgi tie, kurie nedrąsiai atėjo į šį susitikimą, po jo jau bendravo su būsimais bendraklasiais. Tokiu būdu Rugsėjo 1-osios šventėje pirmokai jau buvo kaip klasė, šventės nekaustė jaudulys.
Viena iš vaiko geros savijautos mokykloje sudedamųjų dalių – bendravimas, nepamokinės veiklos mokykloje. „Saulės" gimnazija jau kelintus metus stengiasi stiprinti mokinių savivaldos veiklą, į ją ne tik įtraukti norinčius mokinius, bet ir juos mokyti dirbti komandoje, ugdyti komunikaciją, kūrybingumą bei socialines kompetencijas. Tradicija jau tapo „Saulės“ gimnazijoje mokinių savivaldos nariams organizuoti išvyką-seminarą.

2016 m. rugsėjo 22 d. 25 pirmokai gimnazistai ir mokinių savivaldos atstovai dalyvavo išvykoje-seminare „Aš - komandos narys“ Beržatilčio sodyboje netoli Tauragnų. Programoje buvo įvairios veiklos: komandų prisistatymas, komandinio darbo praktinė užduotis „Bokšto statyba“, debatai „Žmogui reikalinga komanda“, devintokų prisistatymas, pokalbiai apie įdomius renginius mokykloje, muzikinė užduotis: „Džiazas, rokas ir hiphopas“. Sodyboje mokiniai išbandė ir smagias pramogas, visi vaišinosi pietumis.
Dabartiniam gimnazijos aktyvui buvo smagu išgirsti, kad visi devintokai nori dalyvauti mokinių savivaldos veikloje. Išvykos metu jie patys sukūrė renginio taisykles, taigi, jų laikydamiesi buvo mandagūs, išradingi, drąsūs, labai draugiški. Visi devintokai, dalyvavę seminare, yra pakviesti į mokinių savivaldą.
Mokinių aktyvas gimnazijoje turi savo kabinetą, kur susirenka pasitarti dėl renginių organizavimo ir kitų veiklų. Mokytojai labai tiki, kad aktyvūs gimnazijos mokiniai bus puikūs pagalbininkai ir organizatoriai vykdant įvairias šiais mokslo metais suplanuotas veiklas.
Pirmokai gimnazistai išties turi ką veikti – praėjusią savaitę jie dalyvavo mūsų gimnazijoje vykusiame kelių mokyklų renginyje, skirtame Europos kalbų dienai paminėti, o šią savaitę su kitais sauliečiais ruošiasi „Saulės" gimnazijos sporto šventei.