Originalios uteniškių pažinimo pamokos aplankant Taliną, Helsinkį ir Tartu

HelsinkyjeVioleta Develienė
2015 m. spalio 18-20 d. Utenos Dauniškio gimnazijos pirmokai, antrokai, trečiokai bei keletas ketvirtokų iškeliavo į tradicinę edukacinę išvyką. Baltijos jūros šiaurės rytuose mokiniai aplankė Suomijos sostinę Helsinkį. Pirmokams tai buvo pirmoji išvyka, kurios metu buvo galima kelionės malonumus derinti su mokymųsi. Geografijos mokytojos Ligitos Pelikšienės ir socialinės pedagogės Vidos Adiklienės pasiūlytu maršrutu Taline aplankytas Estijos jūrų muziejus „Lennusadam", kuriame mokiniai galėjo pasijusti jūreiviais vaikščiodami po tikrą povandeninį laivą, tyrinėdami jūreivių darbo subtilybes.

IMG 1537Antrą kelionės dieną buvo aplankytas Helsinkio mokslo ir žinių centras „Eureka", kur mokiniams ypač patiko, nes buvo galima paliesti kai kuriuos eksponatus, atlikti keletą eksperimentų: važiuoti su dviračiu per lyną, pasidaryti monetą su savo atvaizdu, pakelti mašiną, netgi pažiūrėti kaip žiurkės žaidžia krepšinį. Mokiniams buvo parodytas filmas apie kosmoso platybes. Mokomosios kelionės metu buvo aplankytas ir Helsinkio senamiestis.
Kupini įspūdžių Utenos Dauniškio gimnazijos mokiniai grįžo į keltą, kur linksmai leido laiką, ilsėjosi. Kitą dieną grupė autobusu vyko į vieną gražiausių Estijos miestų Tartu, ten aplankė senąjį universitetą, Rotušės aikštę ir Šv. Jono bažnyčią. Kiekvieną vakarą improvizuotose pamokose buvo apibendrinami dienos įvykiai ir aptariama ką naujo sužinojo mokiniai.