Programos eTwinning 10-etį švenčia Utenos Dauniškio gimnazija

2015-05-07-9769Programa eTwinning gyvuoja nuo 2005 metų. Kas tai per programa? Programa eTwinning - elektroniniai dvyniai, nemokama ir saugi platforma švietimo darbuotojams t.y mokytojams, direktoriams, bibliotekininkams ir kt., kuri skirta bendrauti ir kurti virtualius bendradarbiavimo projektus ir dalintis idėjomis visoje Europoje. Šios programos veiklos tikslai - bendradarbiauti su kitomis ES programomis, integruoti projektus į ugdymo turinį, užtikrinti, kad mokiniai gautų kuo daugiau naudos, dalyvaudami šioje programoje. 

Programa eTwinning remia virtualaus bendradarbiavimo projektus mažiausiai tarp dviejų švietimo įstaigų iš bent jau dviejų skirtingų Europos šalių, mažiausiai tarp dviejų Lietuvos švietimo įstaigų ar tarp dviejų projekto partnerių iš tos pačios švietimo įstaigos.  Dalyvių amžius gali būti nuo 3 iki 21 metų. Šiuo metu programoje dalyvauja net 36 šalys, 140000 mokyklų ir daugiau nei 308.000 mokytojų! Šie skaičiai parodo, kad ši programa yra labai populiari. Programa eTwinning šiemet švenčia savo dešimtmetį visoje Europoje, todėl jos paminėjimui yra organizuojamos įvairios iniciatyvos – mini tinklapis www.eTwinning10.net, mobilios stotelės, keliausiančios iš šalies į šalį, eTwinning diena gegužės 7-oji. Artėjant šiam renginiui Lietuvoje, Lietuvos Nacionalinė paramos tarnyba taip pat inicijuoja eTwinning jubiliejaus konkursą, o Utenos Dauniškio gimnazijos mokytojai kartu su Šiaulių Juventus progimnazijos mokytojais įkūrė nacionalinį eTwinning projektą „10 eTwinning šypsenų" (2015).
Utenos Dauniškio gimnazijos mokiniai ir mokytojai šioje programoje dalyvauja nuo 2005 metų. Pirmoji į šią programą įsijungė Utenos Dauniškio gimnazijos IT mokytoja metodininkė Giedrė Sudniutė su savo mokiniais. Per šį programos veiklos laikotarpį gimnazijoje buvo užbaigti 9 eTwinning projektai, o šiuo metu vykdomi 5 eTwinning projektai. Galime tik pasidžiaugti, kad iš tokio gausaus būrio projektų, Utenos Dauniškio gimnazijos ne vienas projektas buvo įvertintas puikias apdovanojimais. Projektai „Muzika, kaip kultūrinio bendravimo įrankis" (2012) ir "Baltų kalbos mene" (2013) buvo nominuoti Kokybės ir mokinio Kokybės ženkleliais. Du iš jų "GAME" (2009) ir " Po atviru dangumi – romantiška astronomija" (2012) yra pelnę Europos kokybės ženklelius, o pastarasis projektas gavo ir Nacionalinį apdovanojimą! Su programa eTwinning mūsų gimnazistai dalyvavo ir kituose eTwinning renginiuose: eTwinning savaitėse, mokinių stovykloje Rygoje, atstovavo programą eTwinning tarptautiniame PDW profesinės raidos seminare mokytojams Druskininkuose, LITEXPO Mokykla 2012, V Lietuvos ir Latvijos Forume LR SEIME, buvo pakviesti į renginį "Šok su eTwinning" Vilniuje.
Gegužės 7 dieną Utenos Dauniškio gimnazijos bendruomenė taip pat pažymėjo šį renginį, į kurį atvyko svečiai iš Kėdainių „Atžalyno" gimnazijos ir Utenos Vyturių progimnazijos. Gimnazijos bibliotekoje ištisą savaitę veikia eTwinning leidinių paroda, foto paroda „10 metų su eTwinning", kurioje dalyvauja ir Utenos Vyturių progimnazijos mokiniai, veikia 1 d gimnazijos klasės mokinio Naglio Tarvydo darbų paroda "Pavasaris su eTwinning", vyksta filmuko "Augu su eTwinning" pristatymas, programos eTwinning dešimtmečio minėjimas ir kitos veiklos.


Programos eTwinning ambasadorė Loreta Tarvydienė