Viešnagė pas LR Seimo narę Mildą Petrauskienę

DSC00667Pavasario atostogų metu grupė Utenos r. Užpalių gimnazijos mokinių, direktorė V. Stukienė, mokytojos N. Braukylienė, A. Pūdymaitienė, bibliotekininkė R. Šliogerienė, pakviesti Lietuvos Respublikos Seimo narės Mildos Petrauskienės, apsilankė Vilniuje. Seimo narė ne tik pakvietė pabuvoti LR Seime, bet ir dalyvauti diskusijoje „Jaunimo perspektyvos Lietuvoje".
Po ekskursijos po Seimą Spaudos konferencijų salėje susitikimui ir diskusijai su Užpalių gimnazistais susirinko LR Seimo nariai M. Petrauskienė, J. Požėla, D. Petrulis, Ūkio viceministras M. Skarupskas, Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) direktorė J. Petrauskienė.
Seimo narės pakviesti svečiai - jaunieji politikai - linksmai ir įdomiai pasakojo apie jaunimo politiką mūsų valstybėje, jaunimo perspektyvas Lietuvoje, Utenoje. Akcentavo būtinybę patiems mąstyti apie perspektyvaus mokymosi galimybes, nebijoti novatoriškų idėjų, ne tik prisidėti prie jų realizavimo, bet drąsiai kelti savo sumanymus ir juos realizuoti.

Mokiniams buvo įdomu ir svarbu, kad dauguma diskusijos dalyvių buvo jauni, baigę mokyklas mažuose Lietuvos DSC00637miesteliuose, paprastai pasakojo apie savo kelią į politiką, padarytą karjerą. Daugeliui įstrigo jauniausio Seimo nario D. Petrulio patarimas: išsikelti sau tikslą, numatyti kelius, kaip jį pasiekti ir pradėti veikti nuo paprastų, kasdieniškų dalykų.
Po diskusijos LR Seime gimnazijos delegacija drauge su p. M. Petrauskiene lankėsi Lukiškių tardymo izoliatoriuje – kalėjime. Gimnazistus pasitiko įstaigos vadovas Viktoras Davidenko, Socialinės reabilitacijos skyriaus viršininkas Dmitrijus Voskresenskis. Įstaigos darbuotojai gimnazistams papasakojo apie tardymo izoliatoriaus – kalėjimo darbo organizavimo tvarką, vykdomas prevencines programas, taikomas nuteistųjų socializacijos priemones. Gimnazistai apžiūrėjo nuteistųjų laikymo kameras, karcerius, jiems buvo atsakyta į daugybę pateiktų klausimų.
Tik įėję į įstaiga pajutome, kad tvarka yra griežta, nes čia kali žmonės, padarę sunkius nusikaltimus .Kokios bebūtų geros kalėjime sąlygos (kabelinė TV, kompiuteris, geras maitinimas), vis vien gyvenimas be laisvės − nieko vertas. Kiekvienas pajutome sunkią kalėjimo atmosferą. Bet kažko DSC00685kito buvo sunku tikėtis. Šaunu, kad čia bausmę atliekantys žmonės neleidžia laiko veltui, o dirba, sportuoja, piešia, nuotolinio mokymo pagalba yra studijuojančių kolegijoje ar universitete, tačiau mokinių veidai, žvilgsniai bylojo, kad nieko brangesnio nėra už laisvę, esančią už aukštos kalėjimo tvoros.
Tas neįkainuojamas laisvės pojūtis ypatingai sustiprėjo užvėrus Lukiškių tardymo izoliatoriaus - kalėjimo vartus. Naujomis spalvomis atgijo visos dienos įspūdžiai: saulėtas rytas Valdovų rūmuose, pilnuose susidomėjusių žmonių, puiki gido ekskursija po juos, tylūs, bet svetingi LR Seimo rūmai, šilta mūsų kraštietės Mildos Petrauskienės šypsena, įdomūs žmonės. Visi pajutome tikrą laisvės kainą.
Nuoširdžiai dėkojame Seimo narei M. Petrauskienei už suteiktą galimybę pasisemti naujų įspūdžių, suteiktą progą naujai įvertinti tai, ką turime.
Mokytoja Nijolė Braukylienė

XI-080-S20140416-2