Lotynų kalbos ir Antikos žinių olimpiada – pilietinių vertybių ir europietiškos tapatybės ugdymas

Diplomas2014 m. kovo 14 dieną Vilniaus universitete vyko Lotynų kalbos ir Antikos kultūros olimpiada, į kurią susirinko beveik 100 moksleivių ir mokytojų iš visos Lietuvos. Olimpiados ištakos – net šešerius metus organizuotas Antikos žinių konkursas, kurio svarbą įvertino Švietimo ir mokslo ministerija: 2013 m. metais renginiui suteiktas nacionalinis statusas.

„Mes, klasikai mokslininkai ir pedagogai, dėstantys klasikines kalbas bei Antikos kultūros dalykus, bei klasikinės kultūros mėgėjai,  skiriame daug dėmesio pilietinių vertybių ir europietiškos tapatybės ugdymui bei visuomenės švietimui. Kai kasmetinėse  Europos klasikų asamblėjose klausaisi ataskaitų apie klasikinių studijų padėtį atskirose Europos šalyse, kuriose lotynų kalbos mokosi  šimtai tūkstančių vaikų nuo 10 metų amžiaus, o graikų kalbos  besimokančių moksleivių skaičius siekia kelias dešimtis tūkstančių, kur gražiai dera įvairių tipų – realinės, humanitarinės, arba klasikinės – gimnazijos, supranti – Lietuvai, kaip garbingai Europos Sąjungos narei, dera neatsilikti nuo šalių kaimynių“, sakė renginį organizuojančios Klasikų asociacijos pirmininkė, Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto prodekanė doc. dr. Nijolė Juchnevičienė.

Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto dekanas doc. dr. Antanas Smetona, sveikindamas olimpiadoje dalyvauti pasiryžusius šalies moksleivius, pabrėžė elitinio išsilavinimo svarbą. „Mokėti kalbas ir literatūrą, pažinti senąją kultūrą yra taip pat svarbu, kaip ir išmanyti matematiką. Atrodytų, kad šių dalykų sugretinti neįmanoma, bet klasikinės studijos, kaip ir tikslieji mokslai, padeda sudėlioti mintis į tinkamas vietas. Kiekvienas iš Jūsų jau esate nugalėtojai, o tuo pačiu ir augantis visuomenės elitas“, sakė A. Smetona.

Sveikiname 4C klasės mokinę Sandrą Graužinytę respublikinėje Lotynų kalbos ir Antikos kultūros olimpiadoje užėmusią 3-iąją vietą.

Dėkojame mokytojai Ritai Latvėnienei, padėjusiai Sandrai pasiruošti olimpiadai.